Foto: Osebni arhiv Helena Blagne
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 26.11.2021 20:00
Govorili smo s Heleno Blagne, ki se je podala na novo karierno pot. Odprla je Vokalno akademijo Blagne, kjer uči petje. Pravi, da se v novi vlogi počuti odlično.

Helena Blagne se je podala na novo karierno pot. Odprla je svojo vokalno akademijo, kjer uči petje.

Vprašali smo jo, od kod nenadna odločitev, da z odra stopi med učence: »Pravzaprav sem o odprtju lastne akademije razmišljala že dlje časa, a sem iskala primeren kader.«

Na akademiji je namreč aktivnih več mentorjev, vsi s pevsko in glasbeno izobrazbo ter dolgoletnimi izkušnjami.

»Vsi imamo radi svoje delo in kar je zelo pomembno, pri poučevanju imamo sodoben pristop,« za Ljubljanainfo pove Blagne.

Vsi želijo, da jih uči Helena Blagne

Razkrije, da je z odzivom ob odprtju akademije zadovoljna, kapacitete za letošnje šolsko leto so namreč zapolnjene, tako da bodo ponovni vpisi možni šele v naslednjem letu. 

»No ja, kakšnega zelo vztrajnega in nadobudnega bi mogoče še lahko sprejela,« se zasmeji.

Foto: Osebni arhiv Helena Blagne

Vprašali smo jo tudi, kako se znajde v vlogi učiteljice petja:

»Poučevanje petja je tek na dolge proge in tu ni bližnjic. Priznam, v vlogi mentorice, učiteljice, se počutim zelo dobro, namreč, nekaj najlepšega je, če lahko mladim talentom podajaš svoje dragoceno znanje in pa dolgoletne izkušnje. 

Prav je, da se mladim da možnost, da se učijo, dokažejo in razvijejo v dobre pevce. Naš cilj je namreč, da na naši akademiji ustvarimo pevce, ki bodo nekega dne uspešno zasijali na našem glasbenem nebu,« pove in preden se spozabi v smehu doda: »Če bodo pridno vadili seveda!« 

Kje je bila v času korone?

Čas koronakrize ni prizanesel niti slovenski glasbeni divi. Zaradi ukrepov v namen zajezitve koronavirusa, koncertov tako rekoč ni bilo.

Vprašali smo jo, kaj je počela v času, ko ni prepevala na odru: »Naj se sliši še tako čudno, potrebovala sem ta čas za počitek. Na odru sem nepretrgoma 35 let in v tem času sem se dodobra spočila za naslednjih 35,« pove v smehu. 

Dodaja pa, da se »človek vsake stvari počasi naveliča, tudi počitka in brezdelja,« zato je zanjo prišel čas, da se ponovno loti dela, ki je zanjo »ultimativna vrednota«.

Je to konec pevske kariere?

Zanimalo nas je, ali se bo slovenska diva še vrnila na odre, zdaj ko je našla novo strast. 

»Vsak nov projekt, ki se dotika glasbe in umetnosti, pomeni mojo ustvarjalno pot, pa naj bo to glasbeni, gledališki oder ali pa akademija. Vse, kar je v zvezi z ustvarjanjem, me bogati. Mene osebno in seveda posledično mojo pevsko kariero,« sklene.

Starejše novice