Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 19.11.2023 08:10
Influencerstvo vse bolj posega v različne sfere današnjega sveta. Čeprav na videz glamurozno, pa takšno življenje poleg brezplačnih potovanj in fotografiranj na raznih dogodkih terja tudi svoj davek.

V moderni digitalni dobi se je okolje trženja in promocije blagovnih znamk močno spremenilo. Vplivneži na družbenih omrežjih, pogosto imenovani preprosto 'influencerji', so postali prevladujoča sila v svetu oglaševanja in komunikacije.

Ti posamezniki, ki so si na platformah, kot so Instagram, YouTube, TikTok in druge, ustvarili skupnost mnogih in angažiranih sledilcev, so postali ključni akterji pri oblikovanju vedenja potrošnikov in spodbujanju uspeha blagovnih znamk.

V tem članku bomo kritično ovrednotili njihovo delo in se vprašali, kaj vse stoji za tem zloglasnim nazivom.  

Pogosto doživljajo nagli vzpon

Razcvet vplivnežev postaja z vse večjo digitalizacijo človekovega življenja vse hitrejši. Izraz influencer se v Slovarju slovenskega knjižnega jezika pojasnjuje kot:

»Kdor z ugledom, ki ga uživa znotraj mreže sledilcev, bralcev, zlasti na družbenih omrežjih, pomembno vpliva na njihove odločitve, življenjski slog.«

Gre torej za osebe, ki so preko elektronskih platform s preizkušanjem raznih izdelkov in storitev sposobne usmerjati mnenja ljudi. Njihovo mnenje sledilci dojemajo kot pomembno pri odločanju o tem, ali bodo neko stvar kupili oziroma uporabljali ali ne.  

Vplivneži so se hitro uveljavili zaradi svoje sposobnosti povezovanja z občinstvom na osebni ravni. Čeprav ljudje dotične osebe primarno spremljajo preko ekranov, slednji skrbijo, da s sledilci vsaj navidezno ohranjajo čim bolj pristne in neposredne stike, saj jih tako ali drugače vključujejo v svoje vsebine (npr. deljenje njihovih sporočil; pridobivanje mnenj preko kratkih vprašalnikov ipd.)

V nasprotju s tradicionalnimi zvezdniki vplivneži pogosto delijo lastne zgodbe, osebne izkušnje ter znanje na vsakdanjih področjih, zaradi česar se svojim sledilcem zdijo toliko bolj dostopni. Ta pristnost je zato pomemben dejavnik njihovega vpliva.

Med seboj so si različni 

Vplivneže lahko razdelimo v več kategorij, ki se med seboj razlikujejo glede na namembnost interesov ter obseg demografskih skupin.

V skladu s tem jih delimo na: 

  • znane osebnosti (igralci, glasbeniki in športniki), ki imajo veliko sledilcev na družabnih omrežjih,
  • makro-vplivneže, ki imajo med 100.000 in milijon sledilcev in so pogosto zelo privlačni za občinstvo,
  • mikro-vplivneže, ki imajo od nekaj tisoč do 100.000 sledilcev in običajno zelo angažirano občinstvo,
  • nano-influencerje, ki imajo običajno manj kot 10.000 sledilcev, vendar so cenjeni zaradi svojega hiperlokalnega ali zelo specializiranega vpliva.

Kakšen pa je njihov vpliv?

Vplivneži imajo ogromno moč, ko gre za usmerjanje vedenja potrošnikov. Njihova zmožnost vplivanja na mnenja in nakupne odločitve občinstva temelji na več ključnih dejavnikih:

  • zaupanju, pri čemer sledilci pogosto zaupajo vplivnežem zaradi njihove zaznane pristnosti in verjamejo, da vplivneži resnično uporabljajo ter podpirajo izdelke in storitve, ki jih promovirajo,
  • angažiranosti, pri čemer vplivneži redno komunicirajo s svojimi sledilci, se odzivajo na komentarje in ustvarjajo občutek skupnosti, to sodelovanje pa spodbuja globljo povezavo med vplivnežem in občinstvom,
  • strokovnemu znanju, saj so mnogi vplivneži strokovnjaki v svojih nišah in sledilcem zagotavljajo dragocene vpoglede, preglede in priporočila.

Takšno življenje prinaša številne izzive 

Čeprav se zdi življenje vplivneža nadvse glamurozno, pa hkrati prinaša tudi vrsto izzivov.

Vplivneži se soočajo z različnimi težavami, ki so povezane z avtentičnostjo. Ohranjanje pristnosti je lahko težavno, saj morajo ti posamezniki usklajevati svoje zasebno življenje ter partnerstva z raznimi blagovnimi znamkami. Na trgu vplivnežev je vse večja gneča, zato je težje izstopati. Influencerji morajo tako vedno znova iskati načine, kako biti »boljši od drugih«. 

Družabni mediji prav tako pogosto posodabljajo svoje algoritme, kar vpliva na doseg in vključenost vplivnežev. Slednji morajo spremembam algoritmov ustrezno slediti. Pritisk nenehnega ustvarjanja vsebine in sodelovanja s sledilci pa lahko privede tudi do izgorelosti.

Čeprav bi nekateri trdili, da to ni možno, saj ne opravljajo »fizičnih del«, pa je psihološki pritisk nenehnega tempa ustvarjanja vsebin toliko večji in lahko vodi v slabše počutje dotičnih oseb. 

Pa so res srečni?

Kot kritično v enem od podkastov dodaja slovenski igralec Goran Hrvaćanin

»Influencerjev ne moreš slikati spontano. Oni si tega ne morejo dovoliti. Ker vsaka objava, ki jo dajo ven, je premišljena in režirana. In s tega vidika mi jih je žal. Ker je celo življenje pogojeno temu. Zagotovo niso srečni tako zelo, kot to poskušajo prikazati v svojih vsebinah.« 

Influencerstvo torej poleg vseh prednosti, kot so npr. fleksibilen delovni čas, relativno enostavni viri zaslužka, prepoznavnost med ljudmi, brezplačni izdelki, plačana potovanja, in drugo prinaša tudi mnoge ovire, med katerimi se izpostavlja »dejansko življenjsko zadovoljstvo«. 

Kdo so najbolj znani v Sloveniji? 

Čeprav Slovenija v svetovnem merilu velja za majhno državo, pa njena širina »influencerske« mreže ni tako skopa. Naj v nadaljevanju omenimo le nekatere najbolj znane primere slovenskih vplivnicic/vplivnežev.  

Lepa Afna

Lea Filipovič, bolj znana kot Lepa Afna, velja za eno od vodilnih vplivnic na slovenski sceni. Rojena Kranjčanka svoje vsebine primarno ustvarja preko kanalov Youtube ter Instagram, zaslovela pa je tudi z več avtorskimi kolekcijami za šolo ter izdajo tekočih šmink (Lala By Lepa Afna). Novopečena mamica na Instagramu slovi s 118.000 sledilci, ki spremljajo njene nasvete, vezane predvsem na kozmetiko, modo, potovanja ter življenjski slog. Nekoč željna igralstva, danes pa ena glavnih slovenskih influencerk, z lastno blagovno znamko. 

Cool mamacita in Cool fotr 

Gre za enega najbolj znanih slovenskih parov, ki je svojo kariero sicer primarno začel preko televizijskega šova Gostilna išče šefa, kjer sta se Teja in Jani tudi prvič spoznala in zaljubila. Čeprav je Cool Fotr z influencerstvom začel pred Tejo, pa ima ta danes več sledilcev kot on (Teja – 98.000; Jani 80.100). Mama in oče dveh skupnih otrok na svojih profilih objavljata zelo raznovrstne vsebine, med katerimi rada izpostavita tudi preživljanje skupnih trenutkov z družino. Cool Mamacita ima tudi avtorsko linijo različnih izdelkov, v zadnjem času pa je znana po svojih video vsebinah, ki jih je poimenovala kar po vedno spremljajoči se pijači – čaju (»Čaj s Tejo«). Poleg različnih nasvetov za vse generacije na Instagramu, redno ustvarjata tudi vloge na kanalu Youtube. 

S klikom na spodnjo povezavo si lahko ogledate njun Youtube kanal: 

https://www.youtube.com/@CoolFotr

Patricija Pangeršič 

»Fit Akademija« je prva asociacija na po izobrazbi sicer profesorico razrednega pouka, trenutno pa influencerko Patricijo Pangeršič. Gre za eno najbolj znanih osebnih trenerk, ki je do sedaj ustvarila že 11 programov za vadbo, ki posameznikom pomagajo pri preoblikovanju telesa ter spremembi za bolj zdrav način življenja. Pred kratkim pa je Patricija prevzela tudi novo življenjsko vlogo – postala je mamica.

Poleg nasvetov glede zdrave prehrane in gibanja vplivnica na svojih profilih deli napotke o modi, potovanjih, skrbi za dojenčka ter raznih drugih pripomočkih za domačo rabo. 

S klikom na povezavo: Fit akademija se lahko še vedno prijavite na njen aktualni program za preoblikovanje telesa. 

In kaj dodati na koncu?

Vplivneži so postali sestavni del sodobnih trženjskih strategij, njihov vpliv pa še naprej narašča. Vendar bo z razvojem panoge ohranjanje pristnosti in prilagajanje spremembam ključno, zato da bodo sedanji influencerji občinstvu zanimivi tudi v prihodnje.

Blagovnim znamkam sodelovanje z vplivneži ponuja edinstveno priložnost, da se povežejo s svojim ciljnim občinstvom na bolj oseben in odnosen način. Moč vplivnežev pri oblikovanju potrošniških izbir in trendov je torej nesporna in v digitalni dobi pomembna sila, na katero je treba računati. 

Vseeno pa se na drugo stran teh pozitivnih plati postavlja vprašanje o dejanski sreči in zadovoljstvu ustvarjalcev tovrstnih digitalnih vsebin. Ali so torej materialne stvari, ki prinašajo kratkotrajno zadovoljstvo, zares bolj pomembne od dolgotrajnega miru? In ali bodo vsa ta dejanja vpliva na njihove prihodnje generacije? Odgovore na to pa prepuščamo lastnemu razmisleku. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice