Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 11.3.2024 18:50
Pijete energijske pijače?

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije v partnerstvu z ministrstvom za zdravje s številnimi drugimi strokovnimi, športnimi in mladinskimi organizacijami ta teden nadaljujejo z akcijo osveščanja »Do dobre energije brez energijskih pijač,« s katero opozarjajo, da tovrstne pijače niso primerne za otroke in mladostnike. 

Namesto tega poudarjajo pomembnost uravnotežene prehrane, redne telesne aktivnosti in kakovostnega spanca za pridobivanje moči in energije.

Podatki kažejo visok odstotek porabe energijskih pijač med mladostniki, kljub temu da le manjši delež sledi priporočilom za telesno aktivnost in spanje.

Poraba energijskih pijač je največja med otroki in mladostniki

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da so ravno otroci in mladostniki največji porabniki energijskih pijač. Čeprav zanje sploh niso primerne, jih pije kar 40,9 odstotka mladostnikov, vsak peti 11-letnik in že vsak drugi 15-letnik. 

Najvišji odstotek pitja ugotavljajo pri 17-letnih fantih, med njimi je takih že več kot polovica (60,3 odstotka). Ob tem je le približno petina (19,7 odstotka) mladostnikov vse dni v tednu telesno dejavnih vsaj eno uro na dan, skladno s priporočili. 

Odstotek redno telesno dejavnih mladostnikov se znižuje. Slabšajo se tudi rezultati na področju spanja mladostnikov. Le nekaj več kot tretjina (38,7 odstotka) 11- in 13-letnikov in približno petina (19,3 odstotka) 15- in 17-letnikov spi med šolskimi dnevi v skladu s priporočili.

»Starostna meja uživanja energijskih pijač se niža. Pijejo jih tudi že desetletniki. Soočamo se z  agresivnim oglaševanjem, ki poteka globalno, po socialnih omrežjih. 

Mladostniki so izjemno dovzetni za všečna sporočila oziroma oglase svojih vzornikov, zato je pomembno, da vlagamo v njihovo zdravstveno in medijsko pismenost ter v zdrav življenjski slog,« izpostavlja Vesna Marinko, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, kjer akcijo koordinirajo že tretjič zato, da bi med otroci in mladostniki znižali porabo teh izdelkov. 

Obenem jih želijo opozoriti na zdrave alternative. Aktivnosti so del načrtovanih ukrepov za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad prebivalstva, ki se izvajajo pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija, skupaj s številnimi partnerji.

Bernarda Grašič iz organizacije youngCaritas Slovenije, mreže več kot 2600 prostovoljcev, ki delajo z mladimi, opaža, da otroci in mladi, tudi tisti iz socialnega roba, zelo radi uživajo energijske pijače: 

»Uživajo jih preprosto zato, ker se jim zdijo dobrega okusa in so tudi cenovno dosegljive. Ne zavedajo pa se posledic. Z njimi se zato pogosto pogovarjamo o bolj zdravih izbirah - pitju zadostnih količin vode, o pomenu spanja in rednega gibanja.«

Na Mladinskem svetu Slovenije, ki se je tudi aktivno vključil v aktivnosti, se zavedajo, da energijske pijače postajajo vse pomembnejša zdravstvena tema, in si tudi prizadevajo, da o tem osveščajo mlade. 

Mia Zupančič poudarja: »Energijske pijače otrokom in mladostnikom absolutno odsvetujemo. Priporočamo predvsem pitje zadostnih količin vode in bolj zdrave alternative, kot so naravni sokovi in naravni zeliščni čaji.«

Slika je simbolična.

Na porast porabe energijskih pijač vpliva tudi stres

V Dijaški organizaciji Slovenije opozarjajo na porast uporabe energijskih pijač med mladimi, ki ga pripisujejo naraščajočemu stresu v šoli in doma. 

Poudarjajo, da mladim pogosto primanjkuje časa za spanec zaradi učenja, zato pogosto posegajo po energijskih napitkih, občutijo pa tudi pritisk, da se lahko z njihovo pomočjo učijo do zgodnjih jutranjih ur. 

Dijaška organizacija meni, da je to napačno prepričanje in izpostavlja alternativne metode za odklop, kot je na primer sprehod ali športna aktivnost. Poudarjajo tudi, da je mogoče energijske pijače nadomestiti s kavo ali čajem.

Manca Kozlovič iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija ravno tako opaža, da so v zadnjih dveh letih med mladimi pritegnile pozornost kot priljubljen način premagovanja utrujenosti: 

»Vzporedno s tem zaznavamo vse več njihove promocije ob blagajnah, na vidnih mestih v trgovinah. Najstniki so v obdobju, ko čutijo več utrujenosti in so obremenjeni vsak na svoj način. 

Tovrstna hitra rešitev je lahko zanje učinkovita, vendar pa je vpliv energijskih pijač na zdravje mladega človeka bolj kompleksen, kot ga predstavljajo oglasi, in tudi potencialno škodljiv. 

Študije kažejo, da lahko njihovo prekomerno pitje med drugim vpliva na kognitivne zmožnosti, ki se v času mladostništva še razvijajo.«

Slika je simbolična.

Z uživanjem energijskih pijač se povečuje tudi tveganje za prekomerno telesno težo

Mojca Juričič, iz Sekcije za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, pri Slovenskem zdravniškem društvu opozarja: 

»Z eno popito pločevinko (500 mililitrov) otroci in mladostniki zaužijejo tudi do 55 gramov sladkorja oziroma 11 vrečk (pet gramov) sladkorja, zato so na daljši rok povezane s tveganjem za prekomerno telesno maso, z nastankom sladkorne bolezni tipa 2 in poškodovanjem, raztapljanjem zobne sklenine, vplivajo pa tudi na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja. 

Kratkoročno vnos čezmernih količin kofeina vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, glavobole, dehidracijo, razburjenost, lahko povzroča tudi tesnobo, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem. Še posebej tvegano je njihovo uživanje ob intenzivni telesni dejavnosti ali pa mešanje z alkoholom.«

Pomembno je razlikovati med športnimi napitki in energijskimi pijačami

Športna stroka opozarja na pomembno razlikovanje med energijskimi pijačami in športnimi napitki. Energijske pijače, ki jih pogosto zamenjujemo s športnimi napitki, lahko med vadbo povzročijo hudo dehidracijo, pospešeno bitje srca in zaplete pri delovanju srčne mišice zaradi povečanega znojenja ter diuretičnega učinka kofeina. 

Nasprotno so športni napitki namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi po naporni vadbi in imajo povsem drugačno sestavo. Za ohranjanje dobrih telesnih in miselnih sposobnosti pri otrocih in mladostnikih je ključnega pomena uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost ter zadosten in kakovosten spanec za regeneracijo po naporu. 

Pri mlajših mladostnikih, še posebej tistih vključenih v športne programe, je pomembno zagotoviti zadosten vnos tekočine čez dan, pri čemer v večini primerov zadostuje voda.

Jasmina Bevc iz Zveze potrošnikov Slovenije zaključuje, da so prav mladi pogosta in zelo enostavna tarča ponudnikov energijskih pijač, ki v svojih oglasnih sporočilih izkoriščajo povezanost z znanimi in uspešnimi športniki, računalniškimi igrami in seveda z zabavo. 

»Zdi se, da so energijske pijače za mlade to, kar je kava za odrasle. Pijača, ki jo pijejo skoraj vsi, številni tudi zaradi pritiska sovrstnikov. 

Zato je pomembna vloga nas odraslih, da mlade naučimo kritičnega mišljenja, jim predstavimo ozadje oglasnih sporočil, tudi objav na TikToku in You Tubeu, ki jih mladi ne prepoznajo kot oglase. Predstavimo jim boljše alternative in nenazadnje, bodimo jim zgled.«

Starejše novice