Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Pon, 19.6.2023 07:00
Ptujčanka Katarina Samobor je četrta pevka Tabujev. Po Nini, Tini in Evi si želi v skupino prinesti še več barve, pa veselja.

Katarina Samobor je pri 21-letih postala četrta pevka Tabujev. Tabujevci so aprila sporočili, da gre Eva Beus, dosedanja pevka, svojo pot. Tako se je po osmih letih začelo iskanje novega glasu velikih slovenskih rokerjev. 

Maja smo izvedeli, da je to postala Katarina, izšolana pevka, Ptujčanka, strastna ljubiteljica mačk ali totalna 'cat person'. Dobimo se v mariborskem Piafu, saj, četudi je še zmeraj močno vezana na Ptuj, že nekaj časa živi v štajerski prestolnici. Sicer pa je članica Tabujev že od 3. marca 2023. 

In kako nekdo postane glavni obraz kultne glasbene skupine? Katarina z nasmeškom pove, da se jim je pridružila »na tak hecen način«. Kot natakarica je delala v mariborskem Klubu KGB, kjer so bili Tabuji pogosto glasbeni gostje. Šefica jih je poznala, v pogovoru pa je Primožu Štormanu, članu skupine, omenila talentirano Katarino. 

Katarina ima poglobljeno pevsko znanje. Svojo pevsko pot je začela graditi v srednji šoli, ko je začela obiskovati konservatorij za glasbo v Ljubljani, študij jazz petja je nadaljevala v Gradcu, zdaj pa je prekinila šolanje - postala je obraz Tabujev. 

V novi zasedbi so že izdali prvo skladbo, posneli prvi videospot, nastopali na skupnem odru. Začeli so v domačem okolju, v znanem ambientu mariborskega Kluba KGB. 

»Ljudje so se razživeli, odpirali, plesali, tako da je bila res prvovrstna izkušnja,« nam zaupa Katarina, ki bo s Tabuji doživela še veliko glasbenih 'prvih'. Živčki so bili prisotni, pove, ampak občutki so bili vsesplošno pozitivni, nasmejano doda. 

»To je tak magičen občutek - na odru, pa da vsi ljudje poznajo komade,« razlaga. 

Po seriji močnih obrazov prihaja Katarina

Katarina je četrta Tabujevka. Po Nini Vodopivec, Tini Marinšek in Evi Beus se je kultnim rokerjem pridružila še ona. Zapolniti mora velike čevlje, tega se zaveda, novo vlogo sprejema z veliko mero odgovornosti, a v isti sapi pove, da v skupino vnaša novo energijo.

Med pogovorom prizna, da je komentarje na družbenih omrežjih prebirala, a je zadovoljna, ko vidi, da jo je množica večinoma sprejela. 

»Vedno bodo ljudje, ki jim nekaj ne bo štimalo, jebi ga. Delam to, kar se mi zdi prav, to, kar se mi zdi, da bi bilo okej,« pove in doda: »Sem vedela, da moram dati vse in še več od sebe. Res sem dala vse od sebe na odru in se je obneslo.«  

Pri prehodu pa je pomembna tudi tista kemija, ki se zgodi med nami, ljudmi. Prvi komad so snemali v Mostarju. Tja so šli tudi zaradi nostalgije, v preteklosti so večkrat tam snemali audio. Priložnost pa so izkoristili tudi za to, da se pobliže spoznajo. 

»Fajn se razumemo, občutek družine je,« se nasmehne. 

In najljubši komadi Katarine? Ob tem vprašanju tudi ona poseže v nostalgično preteklost. On je komad, ki ji je posebno pri srcu, saj dopušča največ manevrskega prostora. Ljub ji je tudi Prvi zadnji.

Komade še spoznava, se jih uči, ko pa ne posluša Tabujev, rada posluša MRFY, v srednji šoli se je rada pozibavala na Marka Breclja, med ptujsko alternativo pa so ji posebno všeč Šalamuni, pa Anomalo, Laganini, kjer je sodelovala tudi sama, pa Infected

Navihanost, mladost, dobro voljo

In kaj bi rada prinesla v skupino? Barve. Pa dobro voljo, navihanost, mladost. To, kar je ona - sproščena, vesela, pozitivna - to prinaša med Tabujevce. 

Na velikih odrih še ni stala, a jo misel na to pozitivno vznemiri, veseli se teh trenutkov. Pove, da je vedno želela biti na velikem odru, kjer se lahko sprosti, pleše, ni prostorsko omejena. 

In kaj točno je prepričalo Tabuje, da so izbrali Katarino? Vprašanje, ki bi ga najbrž morali postaviti ostalim članom, a Tabujevka predvideva, da jih je prepričala prav njena sproščenost. 'Prva proba', kot ji sama reče, saj ni imela občutka avdicije, je bila neobvezujoča. 

»Izgleda, da nam je bilo usojeno,« je preprosti odgovor.

'Proba' je izgledala nekako tako, da je Katarina obiskala prostor, kjer imajo vaje, vprašali so jo, katere komade rada poje, so jih skupaj zaigrali in se poslovili. No, pa nekaj časa odgovora Primoža ni bilo - se nasmeje. Dobili so se še nekajkrat in naposled je padla odločitev - Katarina bo nova Tabujevka. 

Da se ponovijo Križanke ... 

Katarina pa svoje ambicije s Tabuji ne skriva. Rada bi, da se ponovijo Križanke, pove. Cilja na koncert iz leta 2014, ko so zaigrali s simfoniki RTV Slovenija. Takrat so poskrbeli za nepozabni spektakel. Takega bi rada doživela tudi ona. 

Zanimivo bi ji bilo nastopati tudi na Ptuju. Pozna ljudi, že zato bi si želela nastopiti pred znanimi očmi. 

Starejše novice