V ZDA in Veliki Britaniji so se koncerti že vrnili na stadione, v Evropi se vračajo postopoma (vir: Wiki).
mimi inhof
Pet, 13.8.2021 15:55
Organizatorji festivala za 25.000 ljudi so v dogovoru z vlado spremenili pravila za vstop.

Organizatorji že dvakrat prestavljenega najvejega avstrijskega festivala Nova Rock, so za 11. septembra napovedali enkratni enodnevni festival Nova Rock Encore, kot testni dogodek v časi epidemije covida-19.

Ob napovedi celodnevnega dogodka so zagotovili, da bo vstop 25.000 obiskovalcem omogočen ob spoštovanju pogoja PCT - preboleli, cepljeni, testirani.

A na tiskovni konferenci v sredo so javnost obvestili, da pogoje zaostrujejo.

Prebolevniki se morajo cepiti ali testirati s PCR testi

Po novem se pogoj PCT krči na pogoj CT, torej bo vstop na prizorišče mogoč le tistim, katerim je od prvega odmerka v Avstriji priznanih cepiv (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson) minilo vsaj 21 dni in tistim, ki lahko ob vstopu pokažejo negativni PCR test, ki ni starješi od 72 ur.

Prebolevniki tako morajo vseeno biti ali testirani ali cepljeni - hitri antigenski testi tako več ne veljajo kot dokaz za vstop, prav tako ne potrdilo o preboleli okužbi s covid-19.

Kot so poudarili, je v Avstriji precepljenega približno 50 odstotkov prebivalstva in z zaostrovanjem pogojev želijo mlade motivirati za cepljenje.

Po zadnji raziskavi Inštituta Integral je med mlajšo populacijo kar 40 odstotkov takšnih, ki so skeptični glede cepiv. Za pravilom CT stoji vlada in to organizatorjem omogoča načrtovanje dogodkov za mlade.

»Varni dogodki so del rešitve, ne del težave,« so še izpostavili.

Nova Rock Encore bo v soboto, 11. septembra, na odru stadionu v Wiener Neustadtu med drugim gostil Parov Stelar, Bullet for My Valentine, Mäneskin, Jinjer, Clawfinger in druge izvajalce.

Različne dežele, različna pravila

Odločitev za pogoj CT je tako še eden od možnih scenarijev za množične dogodke v prihodnjih mesecih.

V ZDA se navkljub naraščujočim pozitivnim primerom koncerti izvajajo s polno kapaciteto, pogoji za vstop pa so odvisni od zakonodaje posamične zvezne države, v Angliji se koncerti in tekme izvajajo prav tako s polno kapaciteto, vlada pa priporoča uporabo kovidnega potrdila, torej PCT pogoj, za vstop na prizorišča.

PCT pogoj je tako v veljavi tudi na Madžarskem, Hrvaškem in v Sloveniji, medtem ko na Bavarskem, kjer imajo že skozi celotno epidemijo zelo stroga pravila, pogoji ostajajo najbolj rigorozni: tudi cepljeni morajo pred dogodkom pokazati negativni rezultat testa, na zaprtih prizoriščih, kjer se trenutno lahko zbere maksimalno 1000 ljudi, pa je obvezna nošnja maske.      

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice