Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Sre, 21.12.2022 18:00
Eme ne bo, Slovenijo bo na Evroviziji zastopala skupina Joker Out. V javnosti tudi nezadovoljstvo.

Slovenijo bodo na Evroviziji maja prihodnje leto zastopali člani zasedbe Joker Out. Pesem, s katero bodo maja nastopili v Liverpoolu, pa bodo predstavili šele v začetku februarja, saj besedila za izbrano pesem še nimajo.

To da se je RTV Slovenija letos odločila za malo drugačen pristop k izboru izvajalcev, ki nas bodo zastopali na Evroviziji ni več nobena skrivnost, vendar novica, da se marsikateri glasbeniki ob tem počutijo prikrajšane za letošnji izbor Eme, še vedno odmeva v javnosti.

Iskali so kakovost, uspešnost, aktualnost in priljubljenost

RTV Slovenija je letos prednost je dala uspešnim, preverjenim in kakovostnim glasbenim izvajalcem in na internem izboru izbrala »najbolj vročo domačo zasedbo ta hip« Joker Out.

»Izbrali smo skupino Joker Out, ki so po Magnificu ter skupinah Siddharta in Big Foot Mama, ponovno združili Slovenijo na področju kakovostne popularne glasbe in to glasbo približali najširšemu občinstvu. Kakovost, uspešnost, aktualnost in priljubljenost je tisto, kar smo iskali in našli,« so za Ljubljanainfo pojasnili na RTV Slovenija.

Odločitev za izbor skupine Joker Out naj ne bi bila težka, saj naj bi ravno omenjena skupila zadnja leta prevladovala na slovenski glasbeni sceni.

»To da ne bo Eme je klofuta vsem glasbenikom Slovenije«

To, da nas bodo na Otoku zastopali člani skupine Joker Out, je Slovenijo razdelilo na dva pola: na eni strani imamo tiste, ki so presrečni glede te odločitve, na drugi strani pa tiste, ki nad odločitvijo niso najbolj navdušeni.

Med slednjimi je tudi nekdanja predstavnica na Pesmi Evrovizije Alenka Gotar, ki je na svojem Facebook profilu zapisala, da je tovrstna odločitev klofuta vsem glasbenikom Slovenije.

»Ne bo festivala EMA 2023. Lepo so sprejeli odločitev, da pošljejo interno izbranega izvajalca. Ki je sicer ok in jim v resnici zelo privoščim … Ampak … To je klofuta vsem glasbenikom Slovenije, ki so že šli v studie in snemali pesmi, pa se ne bodo mogli enakopravno predstaviti s svojo glasbo Sloveniji in imeti možnost, da se pošteno izbere predstavnika,« je zapisala Gotar.

Ob tem je dodala, da to pomeni, da je vse glasbenike, ki so se že pripravljali na izbor Eme, vodstvo RTV enostavno zavajalo.

K dejstvu, da so nekateri glasbeniki resnično že snemali svoje pasmi za izbor Eme, pa je doprineslo dejstvo, da je odgovorni urednik razvedrilnega programa RTV Slovenija Vanja Vardjan v začetku oktobra 2022 v intervjuju za časnik Svet24 potrdil, da EMA bo. 

Interni izbor letos kar v 12-tih državah

RTV Slovenija je interni način že v preteklosti zbrala slovenskega predstavnika za Evrovizijo, in sicer leta 2013, ko so v švedski Malmö poslali pevko Hannah Mancini.

Kljub očitkom nekaterih pa se vodstvu RTV odločitev za interni izbor ne zdi sporna.

»Tokrat smo se odločili za interni izbor, ki je preverjena in uspešna oblika izbora nacionalnega predstavnika na Pesmi Evrovizije. Letos so tak izbor uporabili v kar 12-tih državah, med drugim v Avstriji, Azerbajdžanu, Belgiji, Cipru, Grčiji, na Nizozemskem, Švici, Veliki Britaniji,« so nam zaupali v RTV.

Za odločitvijo nacionalne televizije stojijo tudi slovenski predstavniki letošnje Evrovizije, ki so ob tem dejali: »Stojimo za svojo glasbo in dosežki in se nam zdi prav, da lahko to pokažemo na Evroviziji.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice