Ljubljanski nastop se je začel z Dance Me to the End of Love. / foto: Mimi Inhof
mimi inhof
Sob, 25.7.2020 14:14
Legendarni poet je v prestolnici preživel pet dni

Pred sedmimi leti se je na oder Stožic vrnil Leonard Cohen. Za mnoge največji poet med glasbeniki, se v Slovenijo ni vrnil samo zato, ker je bilo prvo gostovanje pred tremi leti popolnoma razprodano in je zdaj promoviral novo ploščo Old Ideas. Ljubljana mu je v prvo pustila tako pozitiven vtis, da si je našo prestolnico izbral za krajši oddih na turneji - tako je pri nas preživel pet dni.

Tri leta prej je v razprodanih Stožicah odigral enega najdaljših nastopov kariere. Tudi v drugo je koncert trajal več kot dve uri in pol, se je pa drugo zbralo manj poslušalstva kot ob prvem obisku. 6000 obiskovalcev je zapolnilo sedišča v parterju in na spodnji tribuni, zgornja pa je ostala zaprta in z odra je avditorij deloval polno. Za nekoliko slabši obisk je bil nedvomno kriv termin sredi poletja, kot tudi slovenska navada, da tuji glasbeniki lahko napolnijo prizorišča le, če jih redko zanese k nam. Povratek v dveh-treh letih, tudi z novo turnejo in albumom, praviloma naleti na slabši odziv kot v prvo.

Cohen je večer otvoril tradicionalno - Dance Me to the End of Time je zazibala prisotne in otvorila večer ljubezenske poezije ob spremljavi vrhunskega benda. Cohen je bil graciozen, oblečen v krojeni suknjič je postopal po odru, se vmes z obema rokama grčevito oprijemal mikrofona in z zaprtimi očmi zapel nekam proti nebu. Ko se je vmes pošalil, se je gromko smejal, ko je nagovarjal prisotne, je globok glas donel po dvorani kot na maši; vmes je prijel za akustično kitaro in zapel o Suzanne.

Ko se je po več kot dveh urah in pol poslavljal, je s klobukom pomahal in še zadnjič ogovoril prisotne: “vidimo se na koncu poti, lahko noč prijatelji.” Bend je igral zadnje takte I Tried to Leave You še kakšno minuto po tem, ko je Cohen s počasnim korakom in vzdignjemi rokami odkorakal z odra.

Dobro uro po tem, ko so še zadnji obiskovalci zapustili Stožice, je v zaodrju prišel pozdravit nekaj znancev iz Ljubljane. Z vsemi je nazdravil z vodko in se hitro poslovil z opazko, da ga naslednji dan čaka pot do Dunaja.

 

repertoar Arena Stožice, 25.07.2013

 

 

Dance Me to the End of Love // The Future // Bird on the Wire // Everybody Knows // Who By Fire // Darkness // Amen // Come Healing // Lover Lover Lover // Tower of Song // Suzanne // Chelsea Hotel #2 // Sisters of Mercy // The Partisan // I’m You Man // Hallelujah // Take This Waltz / bis 1:  So Long, Marianne // Going Home // Closing Time / bis 2: Famous Blue Raincoat // If It Be Your Will // First We Take Manahattan / bis 3: I Tried to Leave You

Preberite še

Starejše novice