Razstava predstavlja izjemnost slovenske tehniške dediščine. Foto: Kreativna baza
Ljubljanainfo
Tor, 16.4.2024 15:14
Danes je na Krakovskem nasipu v Ljubljani Tehniški muzej Slovenije obiskovalcem na ogled postavil panojsko razstavo z naslovom Kovina imenitna surovina.

Ta edinstvena razstava, ki je plod sodelovanja z javnim zavodom Turizem Ljubljana, pripravil pa jo je kustos Tehniškega muzeja Slovenije Vladimir Vilman, javnosti predstavlja izjemnost slovenske tehniške dediščine.

Razstava, ki bo na ogled do 16. maja, odpira vrata v zakulisje Tehniškega muzeja Slovenije, kjer se srečujejo s predmeti izjemno pestre surovinske palete, najpogosteje s kovino, lesom in umetnimi masami. Namen razstave je predstaviti delo restavratorjev in tehnikov muzeja, ki se odlikujejo s specifičnimi znanji in spretnostmi pri postopkih konservacije in restavracije največjih in najtežjih kovinskih predmetov.

Kustos Tehniškega muzeja Slovenije Vladimir Vilman. Foto: Kreativna baza

Kustos Tehniškega muzeja Slovenije, Vladimir Vilman, je ob otvoritvi poudaril pomen razstave pri popularizaciji tehniške dediščine:

»Razstava Kovina imenitna Surovina je odlična priložnost, da javnosti predstavimo izjemnost slovenske tehniške dediščine, ki pogosto ni dojeta kot nujni del kulturne dediščine nekega naroda.«

Razstava prav tako popularizira specifične segmente ljubljanske tehniške dediščine, med katerimi so izpostavljeni parni stroj nekdanje ljubljanske elektrarne, mala hidroelektrarna v Bistri, izdelki nekdanjih tovarn Gustav Toennies in Litostroj ter drugi predmeti, ki so del bogate zgodovine Ljubljane. Vladimir Vilman je izpostavil tudi delo restavratorske in tehniške službe muzeja, ki pogosto delujeta v ozadju: 

»Razstava ponuja vpogled v specifične pristope pri delu s kovino, ki prevladuje med eksponati, ter izpostavlja največje in najtežje kovinske predmete, ki zahtevajo posebna znanja in spretnosti. Naš cilj je ohranjati in predstaviti te dragocene artefakte na način, ki bo omogočil obiskovalcem, da se poglobijo v zgodovino in pomen teh predmetov za našo skupno dediščino.« 

Kustos Vladimir Vilman in direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič. Foto: Kreativna baza

Predstavitev ni namenjena le izobraževanju, temveč je tudi zahvala vsem podjetjem in posameznikom, ki so sodelovali pri ohranjanju teh dragocenosti. Je tudi priložnost za kolektiv Tehniškega muzeja Slovenije, da javnosti pokaže, kaj vse lahko pričakujejo od njih v prihodnosti. Po besedah direktorice dr. Barbare Juršič pa raznolika paleta muzejskih izdelkov, ki jih bodo ustvarjali, zagotavlja, da bo strokovna in širša javnost še naprej deležna raznolikih in zanimivih muzejskih doživetij.

Starejše novice