Charles Robert Watts (2. junij 1941 – 24. avgust 2021) se je poslovil mesec in pol po 80. rojstnem dnevu (foto: The Rolling Stones Facebook).
Ustvarjeno dne
Sre, 25.8.2021 14:47
Bobnar je bil temeljni kamen največjega benda na svetu

Smrt bobnarja Charlie Wattsa postavlja pod vprašaj nadaljne delovanje skupine The Rolling Stones, ki jo je pomagal ustanoviti pred 58 leti.

Bend je letos znova v pogonu, za konec septembra so napovedali nadaljevanje ameriške turneje No Filter, ki je lani zaradi epidemije odpadla, skoraj istočasno so najavili razširjeno različico albuma Tattoo You ob štiridestletnici izida.

Nato je 5. avgusta glasbeni svet obšla novica, da se Watts zaradi okrevanja po operaciji ne bo udeležil prihajajočih koncertov.

Slabe tri tedne pozneje je umrl v londonski bolnišnici. Val žalosti je preplavil družbena omrežja, poslušalci in znani glasbeni kolegi so se emocionalno poslavljali od človeka, ki je v največjem bendu na svetu stal najbolj v ozadju, a na koncertih vsakič prejel najglasnejši aplavz.

Je z njim ugasnil tudi legendarni bend?

Ljubitelj jazza, ki je postal rockovski superzvezdnik

Leta 1941 rojeni Charles Robert Watts je izhajal iz delavske londonske družine. Pri mladih letih se je navdušil za glasbo in pri trinajstih sta mu starša kupila prvi komplet bobnov. Nekje takrat se je vpisal v srednjo umetniško šolo in v prostem času vadil ob poslušanju glasbe najljubših mojstrov jazza.

Po prvih nastopih v različnih bendih, mu je 1961 Alexis Korner ponudil prvo glasbeno službo v zasedbi Blues Incorporated, ki so redno nastopali po britanskih klubih. V bendu je kitaro igral tudi Brian Jones, ki ga je povabil na avdicijo v The Rolling Stones, v katerem so takrat že bili Mick Jagger, Keith Richards in Bill Wyman.

Februarja 1963 je z njimi odigral prvi koncert in do avgusta 2019 ni manjkal na nobenem nastopu več. Kljub službi v »največjem bendu na svetu« je njegova glasbena strast ostal jazz in od srede osemdesetih je igral v različnih jazzovskih zasedbah (The Charlie Watts Orchestra, The Charlie Watts Quintet, The Charlie Watts Tentet ...), s katerimi je posnel desetih albumov.

Edini zvesti Rolling Stone

Ko je basist Bill Wyman izstopil iz benda leta 1993, je spisal nekaj knjig o letih v bendu. Kot se je med drugim izkazalo, nista bila največja ljubimca oboževalk niti Mick, niti Keith, temveč Bill, ki se je držal stran od alkohola in drog, in prosti čas po koncertih raje preživljal v postelji z oboževalkami, ki so volje čakale bend v hotelih.

Edini, ki ni niti enkrat prelomil obljube zvestobe svoji ženi Shirley, je bil po Billovih besedah Charlie.

Dolge pavze med turnejami so ga izčrpavale

»Zdi se, da vsakič ko imamo turnejo pavzo, jaz zbolim,« se je napol šalil leta 2007 in nadaljeval: »Mogoče moramo nadaljevati brez pavze.«

Tri leta prej je zbolel z rakom na grlu, dobrih dvajset let ko se je poslovil od kajenja, a se je na srečo pozdravil: »Osem mesecev pozneje mi je Mick predlagal snemanje nove plošče in turnejo. Dejal je, 'to bomo naredili le, če si ti pripravljen'. Posneli smo album A Bigger Bang in dve leti znova koncertirali po svetu.«

S Stonesi zadnjič pred domačo londonsko publiko leta 2018 (foto: Mimi Inhof).

Trdni temeljni kamen 'razštelanega' benda

Del glasbenega apila Stonesov je nekoliko hektična izvedba na odru, kitarski dvojec Richards-Wood večkrat zanese v hektično medigro, a Watts je s svojim čvrsto-ležernim jazzvoskim pristopom (njegov slog so radi označevali kot »lahko konjenico«) držal bend prizemljen.

Njegovi bobni nikoli niso bili v ospredju, a so vedno bili nezgrešljivi del njihove glasbe. Kako bodo zveneli v bodoče – če se letos odločijo izpeljati ameriško turnejo – se lahko samo ugiba.

Na prihajajočih koncertih ga bo nadomestil Steve Jordan, izkušeni glasbenik, ki je s Keithom igral v zasedbi X-Pensive Winos, so sporočili pred tedni, ko so objavili, da se Charlie ne bo udeležil letošnje turneje.

Pet let igranja, 20 let dolgočasja

The Rolling Stones so od vnovičnega zbiranja (uradno so se razšli med letoma 1986 in 1989, a so že 1982 prekinili koncertiranje) postali ena najprofitabilnejših glasbenih institucij.

Stadionske turneje so bile od 1989 naprej precej pogoste, a zadnja leta je šlo običajno za le nekaj skrbo izbranih nastopov in ne več za turneje s po več kot sto nastopov.

Te dolge pavze brezdelja so ga dolgočasile. »Biti v Stonesih pomeni pet let igranja in 20 let dolgčasa,« je povedal.

Temačno obdobje krize srednjih let

Sredi osemdesetih je prvič v življenju zapadel v brezno drog. Navlekel se je na heroin in redno popival. »Verjetno je temu botrovala kriza srednjih let,« je dejal pozneje.

Bend je takrat bil na dolgi koncertni pavzi – med letoma 1982 in 1989 niso koncertirali in življenje se mu je postavilo na glavo. Njegove težave so bile tako resne, da so zaskrbele tudi Keitha Richardsa, ki je epitom slabih razvad rockovskih glasbenikov.

»Bilo je tako hudo, da mi je celo Keith dejal, naj se poberem. Tvegal sem razpad zakona in družine. Na srečo sem se do 1987 izklekel iz črne luknje, v kateri sem se znašel,« je dejal.

»Nisem tvoj bobnar, ti si moj pevec«

Zdaj znova popularna, a že leta legendarna anektoda razlaga, kako je konec osemdesetih rešil dilemo statusa v bendu. Mick se je konkretno pijan sredi noči vrnil v hotel in ga navkljub pozni uri poklical v sobo. Bobnar je takrat že dolgo spal. Nekaj minut pozneje se je Charlie pojavil na vratih Mickov sobe, oblečen v suknjič (»in dišeč po kolonjski vodi,« je povedal Keith), stopil do Micka, ga udaril s pestjo in zalučal v kot.

»Nikoli več me ne kliči 'moj bobnar', ti si moj pevec!« Pozneje je incident obžaloval.

Milijonar, ki je vzrejal konje in zbiral avtomobile, čeprav ni imel vozniškega izpita

Njegovo premoženje so mediji ocenili na osemdeset milijonov funtov.

Z ženo Shirley, s katero sta poročena od leta 1964 (1968 se jim je rodila edina hčerka Charlotte) sta dolga leta živela v vili na britanskem podeželju zahodnega Devona, kjer sta se ukvarjala z vzrejo arabskih žrebcev, zbiral je tudi spominke iz ameriške državljanske vojne in stare avtomobile – vozniškega izpita sicer ni nikoli naredil.

Skiciral je vsako posteljo, v kateri je spal

Watts je končal srednjo šolo za grafini dizajn in nekaj časa delal v oglaševalskem podjetju, preden se je začel profesionalno ukvarjati s glasbo.

Talent do risanja je negoval na precej nenavaden način, po lastnem pripovedovanju je od srede šestdesetih skiciral vsako hotelsko posteljo, v kateri je spal na turneji.

Kot ljubitelj vizualnega dizajna je aktivno sodeloval pri načrtovanju odrske produkcije Stonesov, ki je od vstopa v osemdeseta postajala vse ekstravagantnejša.

Lično oblečeni gospod iz ozadja

Njegov klasični modni slog mu je prinesel precej laskavih nazivov: The Daily Telegraph ga je uvrstil na seznam 'najbolje oblečenih moških na svetu', pri Vanity Fair so ga 2006 uvrstili na seznam 'najbolje oblečenih zvezdnikov na svetu'.

Na odru in za njim se je držal v ozadju, šov Kotaličih kamnov je vedno vodil karizmatični dvojec Jagger-Richards, a je ravno Watts vsakič prejel najglasnejši aplavz, ko je Mick na odru predstavil bend.

Charlie Watts je bil brez dvoma najbolj popularnen Rolling Stones. Brez njega nikoli več ne bodo zveneli enako.

Dan po smrti se je znašel na naslovici večine otoških medijev ...

Starejše novice