Foto: osebni arhiv Tina Marinšek
Nika Vajnhandl
Sob, 18.12.2021 07:42
Govorili smo s Tino Marinšek, ki jo je Slovenija do zdaj poznala kot nekdanjo pevko Tabujev. Sedaj obljublja, da bomo spoznali »bolj njo«.

Tino Marinšek je Slovenija spoznala kot pevko skupine Tabu, videli smo jo tudi v vlogi sodnice v glasbeni oddaji na televiziji, sedaj pa jo lahko spremljamo, kako se podaja na samostojno glasbeno pot

Pravi, da bo njen prvi album odraz njene prehojene poti in pogledov na vse živo ter spoznavanja glasbe iz drugih kotov, zato nas je zanimalo, kdo Tina Marinšek zares je.

Potovalka

Opiše se kot rojeno Kranjčanko, mladost je preživela v vasi pri Mengšu, kasneje pa je živela na kar nekaj koncih Slovenije.

Nihče v družini se ni ukvarjal z glasbo, pravi, da je sledila glasu in podpori.

»Moj dom je tudi prostor, kjer ustvarjam, delam, po navadi iščem mir in naravo in Slovenija je čudovita na vse konce. Z menjavo prostora in okolja po navadi pride tudi nov val navdiha,« razlaga 36-letnica, ki je živela na Gorenjskem, Dolenjskem, na obali, na Krasu in Kozjanskem.

Zato tudi tu vidi povezavo z naslovom prve plošče na njeni samostojni glasbeni, ki bo kot kaže Potovalka.

»Potovalci smo mi vsi, skozi prostor in čas, premikamo se med ljudmi in snujemo zgodbe,« pravi.

Potovanje s Tabuji

Njeno potovanje pa se je začelo pri 19-letih, ko je šla od doma in kaj kmalu začela peti pri skupini Tabu. 

»Pretežno mlada sem vstopila v to sceno in vse je šlo zelo hitro. Ne glede na to, koliko si star, na to nisi pripravljen,« opisuje svoje začetke na slovenski glasbeni sceni kot pevka že uveljavljene skupine.

Po skoraj sedmih letih od razhoda s Tabuji, za Ljubljanainfo pove, da bi »nekatere stvari z današnjo glavo verjetno naredila drugače – ničesar pa ne obžalujem, je tako kot je. Bila sem neizkušena in prihajala sem iz drugih svetov. 

To so bili zame zelo pisani časi, intenzivni, včasih zelo težki za duha in telo, pa tudi zelo nabiti z dobrimi vibracijami, posebnimi ljudmi, neprecenljivimi lekcijami in danes unikatnimi zgodbami, to je bil čas kjer sem odkrila kaj zmorem in v čem uživam«.

Slovo od Tabujev

Kot glas skupine smo jo poznali skoraj deset let, nato pa so skoraj nenadoma prekinili sodelovanje, mikrofon pa je prevzela Eva Beus.

Čeprav je jasno, da v desetih letih človek odraste in se spremeni, smo vprašali, zakaj se je odločila končati pot s skupino. 

Po premisleku pove, da je bilo »veliko razlogov, bil pa je enostavno čas, bilo je dovolj. Nismo se imeli več radi«.

Spominja se koncertov in preko Ljubljanainfo vidno ganjena svojim oboževalcem sporoča: »Hvaležna sem vam. Najbolj sem uživala na odru. Posebni občutki so bili stati pred vami in peti te krasne pesmi skupaj z vami. Lepo vas pozdravljam in hvala za vse mravljince.«

Obstaja pa zavedanje, da jo bo Slovenija še nekaj časa poznala kot 'Tino s Tabujev': »In to me ne moti. Skoraj deset let sem to bila, to bo zmeraj del mene. Skupaj smo ustvarili nekaj brezčasnic. Bi pa rada se ne ukvarjala s tem, kaj ljudje od mene sedaj pričakujejo. Tabu ima dobro formulo, ekipo več ljudi, ki praktično - ustvarja uspešnice. Jaz pa imam na glasbo in kreacijo svoj pogled in način dela in večino pri tej plošči sem naredila sama.«

»Pesmi, ki jih boste slišali na Potovalki so se iz mene največkrat 'odvalile', šla sem čez mali pekel bolečine in izgub, zato na njej ne pričakujte ravno najlažjih tem in živahnih komadov,« se zasmeji. 

Odklop iz medijskega sveta

Čeprav nekaj let glasu Tine Marinšek ni bilo slišati na naših odrih, pravi, da nikoli ni nehala oziroma je takrat šele začela zares ustvarjati: »Od kar nisem pri Tabujih, sem napisala ogromno stvari. Pisanje me je od nekdaj veselilo in je tudi prav zares terapija, nekateri ljudje se tako najlažje izrazimo, oblikujemo svoje misli. Hkrati sem odkrivala glasbo skozi inštrumente. V enem samem udarcu na boben ali struno so zgodi toliko muzike.«

Pove, da se je v času, ko njeno ime ni bilo prisotno v medijskem prostoru, odpočila. Kontemplirala. Prebavljala.

Vmes se je marsikaj zgodilo, kljub temu pa je ves čas ustvarjala, raziskovala, potovala med prijatelji glasbe in tako se ji je na poti nabralo kar nekaj materiala, katerega se je na koncu odločila deliti.

»Moralo je miniti nekaj časa,« razmišlja o svojem odklopu iz slovenskega medijskega sveta. »Bolje, da sem se umaknila in v miru predelala, drugače bi marsikaj povedala.«

V tem času je nastalo veliko pesmi z njej pomembno vsebino. Inspiracijo najde v svojem življenju:

»Pri 19-letih sem prišla v skupino, ki jo je poznala cela Slovenija in življenje se mi je zelo spremenilo. Dobila sem uvid v 'behind the scenes' marsičesa, z nepoznanimi ljudmi naj bi delala glasbo, kar hitro sem morala biti 'huda’ na sto načinov in še in še. To so posebna občutja. Poigrajo se s tvojo glavo in srcem, milijon stvari, odnosov se spremeni. Začela sem pisati, kar sem morala pretočiti. Pišem iz svojih občutkov, svojega razmišljanja in gledišča.« 

Novo poglavje

Sedaj se je za pevko začelo novo poglavje, v katero se podaja sama. No, ne čisto. 

Čeprav pesmi piše in producira sama, ji je pri »končnem potisku« zelo pomagal Daniel Vezoja, ki je tudi sam avtor - preverite njegovo ploščo Where the light resides. Ko se je snemanju pridružil še Dejan Slak, je bilo jasno, da nastaja ekipa, ki bo zadeve na koncu izvajala tudi v živo. 

Bobnar Mare Grubar je prav tako posnel nekaj komadov, pianistka Romina Ponti pa je Tinina stara znanka, ponovno pa ju je pravzaprav združila geografska lokacija: »Super se mi zdi imeti punco v bandu in Romina je prava lisička in virtuozinja.« 

S skupino, ki še sicer nima imena, je pred kratkim v živo iz radia Val 202 predstavila prve štiri pesmi, plošča Potovalka pa bo na voljo »kaj kmalu«.

Tina pa obljublja, da ima materiala še veliko, tudi v drugih jezikih. Na prvi plošči bomo lahko slišali kar 13 pesmi.

»Dolgo časa me ni prijelo iti nazaj na oder. Sedaj, ko smo pa pripravljeni z mojo glasbo, pa komaj čakam,« se ponovnega snidenja s publiko veseli Marinšek.

Starejše novice