Foto: zajem zaslona/FB LZS
Ljubljanainfo
Pon, 4.12.2023 11:42
Gre za lovsko disciplino, s katero se v Sloveniji ukvarja približno deset ljudi.

Predvsem v jesenskem času lahko v nekaterih gozdovih pri nas, predvsem na Notranjskem in Kočevskem, zgodaj zjutraj ali ponoči slišimo globoko predirne, rohneče zvoke.

To so zvoki jelenjih samcev, ki izvajajo posebno obliko oglašanja, imenovanega jelenje rukanje. Vodilni samci z izrazitimi glasovi v tropu opozarjajo nase, grozijo drugim samcem ali pa privabljajo samice. 

Njihovo oglašanje je moč slišati več kilometrov daleč. Oponašanje jelenjega rukanja je postalo tudi posebna lovska disciplina, ki jo trenutno izvaja približno deset ljudi pri nas, piše portal N1. Zahteva dober posluh, saj morajo tekmovalci čim bolje posnemati oglašanja rukajočih jelenov v različnih situacijah. 

Vsako leto prirejajo tudi državno prvenstvo, naslednje bo aprila prihodnje leto. Pred kratkim je na Škofljici potekala izbirna tekma, ki jo je organizirala Zveza lovskih društev Ljubljana. 

Tokrat je bil najboljši Tadej Klemenšek, drugo mesto je zasedel Tomaž Miklič, medtem ko je tretje mesto osvojil trenutni državni prvak Marko Mavri

Starejše novice