Foto: Sarah Louise Bennett EBU
Ljubljanainfo
Tor, 7.5.2024 18:00
V švedskem Malmö se danes zvečer s prvim polfinalom začenja letošnja evrovizijska zgodba. Pred začetkom smo pripravili kratek vodič po letošnji Evroviziji.

Evrovizijska vročica v švedskem Malmö se vse bolj stopnjuje. V nedeljo se je s sprehodom nastopajočih po turkizni preprogi slavnostno otvoril evrovizijski teden. Že jutri zvečer se bo odvil prvi polfinalni izbor. 

68. Izbor za Pesem Evrovizije bo postregel s tremi glasbenimi večeri, na katerih se bo skupaj pomerilo 37 sodelujočih držav. Prvim bomo lahko prisluhnili že danes, ob 21.00. V četrtek, 9. maja, sledi še drugi polfinalni izbor, veliki finale bo na sporedu v soboto, 11. maja, ko bomo lahko slišali 26 najboljših držav.

Vse tri zabavne večere bosta vodili hollywoodska zvezdnica Malin Åkerman in Petra Mede, švedska voditeljica, ki se je v tej vlogi pojavila že večkrat.

Švedska bo letos že v sedmič zgodovini gostila tekmovanje za pesem Evrovizije. Spomnimo. Na lanskem izboru v Liverpoolu je s Tattoojem slavila švedska predstavnica Loreen, ki ji je to uspelo že z Euphorio pred dobrim desetletjem v Bakuju.

Loreen je prva ženska izvajalka, ki ji je uspelo dvakrat zmagati na Evroviziji – pred tem je v osemdesetih to dvakrat uspelo Ircu Johnnyju Loganu.  

Letos uvedli več novosti, Raiven v boj na prvem predizboru

'Velikih pet', torej Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija, ima že zagotovljeno mesto v finalu, prav tako je v finale že uvrščena lanska zmagovalka Švedska. 

Letos so uvedli nekaj sprememb, ki se nanašajo na nastope držav, ki sodijo med 'velikih pet'. Predstavniki teh držav in lanske zmagovalke so namreč doslej nastopili le v finalnih večerih. Letos jih bomo lahko slišali že v polfinalih, nekateri bodo nastopili v prvem polfinalnem večeru, ostali v drugem. 

V prvem izboru se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki petnajstih držav, med njimi tudi naša predstavnica. Raiven bo s pesmijo Veronika nastopila deveta. 

Novost bo tudi v finalu. Spreminja se namreč način določanja vrstnega reda nastopajočih. Ta bo skoraj povsem v rokah producentov. Kot so sporočili, bo to omogočilo še bolj dinamičen prehod med skladbami z različnim tempom in s tem še bolj vznemirljiv veliki finale. 

Na evrovizijskih stavnicah vodi Baby Lasagna, kako kaže naši Raiven? 

Evrovizijske stavnice trenutno na vodilno mesto trenutno postavljajo hrvaškega predstavnika. Baby Lasagna s pesmijo Rim Tim Tagi Dim je v četrtek po več kot 30 dneh spet zasedel prvo mesto. Na drugem mestu mu za ovratnik Švica, na tretje mesto se je znova zavihtela Ukrajina. 

V prvi deseterici so na stavnicah še Italija, Nizozemska, Irska, Izrael, Grčija in Velika Britanija.

Slovenski predstavnici evrovizijske stavnice trenutno niso najbolj naklonjene. Če se bodo uresničile črnoglede napovedi, se Slovenija letos ne bo uvrstila v finale. 

Evrovizija v znamenju napetih političnih okoliščin

Napetost v Malmö pa ne narašča le zaradi bližajočega se polfinala, ampak zaradi političnih okoliščin, v katerih bo potekal letošnji izbor. Organizatorji se soočajo z očitki o dvojnih standardih – leta 2022 so denimo prepovedali nastop Rusije zaradi napada na Ukrajino, a letos se kljub številnim pozivom niso odločili za prepoved nastopa Izraela. 

Že v začetku leta so predstavniki finske glasbene industrije pozvali k umaknitvi Izraela s tekmovanja. Pozivom k bojkotu Izraela so se od takrat pridružili nekatere sodelujoče države, glasbeni strokovnjaki, glasbeniki in celo evropski poslanci. 

Dodatno olje na ogenj pa je prilila odločitev Evropske radiodifuzne zveze, da so na prireditvi palestinske zastave strogo prepovedane. Vsakogar, ki bo v areno poskušal prinesti palestinsko zastavo ali transparent s političnim sporočilom, bodo varnostniki ustavili in mu prepovedali vstop. 

Organizatorji v tem tednu pričakujejo propalestinske proteste, ki naj bi se jih udeležilo več tisoč ljudi. Evropska radiodifuzna zveza med tem pojasnjuje, da Evrovizija ni politični dogodek, temveč tekmovanje za televizijske postaje in ne države. 

Starejše novice