Glasbeniki so prispeli na Knebworth s helikopterjem.
Ustvarjeno dne
Ned, 9.8.2020 09:27
Evropska (in zadnja) turneja Queen se je zaključila v parku Knebworth

2. del, za 1. del članka kliknite tukaj.

Dan je bil vroč, tako kot vzdušje med množico. Belouis Some so se ves čas nastopa ogibali plastičnim steklenicam iz publike, ki niso bile polne vode, temveč druge tekočine, drugi dve predskupini sta bili sprejeti bolje. Pozno popoldne je nepregledno množico preletel helikopter s logotipom Queen s katerim so glasbeniki prispeli na odročno prizorišče. Legendarna fotografija preleta je pozneje objavljena na notranjem ovitku koncertne plošče Live Magic in bend je ob glasnem rjovenju pristotnih večer otvoril z One Vision. Freddie je bil v polnem zamahu. Prve besede občinstvu (po drugi skladbi) so bile: »Tole ste želeli in to boste tudi dobili. Ste vsi OK, preživljate dober dan? Hah, ni slabo, ane?« Po A Kind of Magic, med katerim so tako kot na Wembleyu v zrak spustili ogromne štiri balone v glasbenikov z naslovnice aktualnega albuma, se je ozrl po morju ljudi. “Tole je velikansko prizorišče tudi po naših standardih. Iskreno, celo nekoliko strašljivo. Izgleda pa čudovito.” Nad razširjenim odrom je bil postavljen velik ekran, ki je prenašal bliźnje posnetke za tiste najbolj oddaljene. Po razigrani Another One Bites the Dust se je Mercury, tako kot na večini koncertov dotaknil govoric, da se bend razhaja. “Saj veste, da je noco zadnji koncert turneje. In kako prekrasen zaključek je tole. Poglejte se! Naj dodam, da je to bila najboljša evropska turneja za nas, hvala vam. Že pred prvim koncertom so se pojavile govorice, da se razhajamo, toda... jebeš to. Resno, poglejte tole,” je dejal z nasmeškom in strmel v množico. “Zakaj bi se razšli, če imamo takšno občinstvo? Saj nismo neumni!”

Freddie na odru tik preden se je nad Knebworth spustil mrak. / foto: Queenlive.ca

Nastop v Knebworthu se je snemal za načrtovano koncertno ploščo, video signal, ki je napajal velik ekran nad odrom pa se je izgubil. Signal namreč ni potoval do ekrana po kablu, temveč brezžično, medtem ko je tehnična ekipa pozabila vklopiti funkcijo “snemaj”, da bi se slika ohranila za arhivo. Brian May, po izobrazbi doktor fizike, je pozneje zaradi tega večkrat izrazil obžalovanje in dejal, da mogoče posnetek lihkar gleda kakšna civilizacije iz drugega osončja, saj signal še vedno potuje po vesolju in je trenutno oddaljen 34 svetlobna leta.
Avdio posnetek pa se je ohranil in tvori večino odvečne koncertne plošče Live Magic (nekatere skladbe so skrajšane le na eno kitico), izdane pol leta pozneje, preostali avdio pa je iz Londona in Budimpešte. Celotni avdio zapis še vedno nabira prah v arhivih benda, je pa na netu mogoče najti precej dober zapis nekoga, ki je celotni šov posnel na kasetofon in celo skoraj celotni koncert na videju od nekoga, ki je snemal dogajanje na velikem ekranu - čeprav kvaliteta ne ponuja ravno uživanja ob gledanju.

Celotni izvedbi Another One Bites the Dust iz Knebwortha lahko prisluhnete spodaj:

Repertoar zadnjega koncerta ni ponudil kakšnega presenečenja, tako kot celotna turneja 1986 ni ponujala veliko variacij od nastopa do nastopa, a to ni bilo niti potrebno, zadnji nastop benda je bil eden najboljših v karieri.
Ob zaključku Radio Ga Ga, pri katerem je ob refrenu v ritmu ploskalo vseh 120.000 rok, je basist John Deacon jezno zalučal svoj inštrument v ojačevalce. Kaj ga je v tistem trenutku tako razjezilo ni bilo nikoli javno pojasnjeno in koncert se je končal brez težav. 

John Deacon in njegov "leteči" bas.

Freddie je ob zvokih God Save the Queen teatralno prikorakal v kraljevem ogrinjalu in z veliko krono na glavi, da bi se v družbi ostalih treh slavnostno zadnjič priklonil občinstvu.

Ko se je velika množica začela valiti proti izhodu, je tehnik pomotoma ugasnil vse luči na prizorišču (stikalo je bilo namenjeno temu, da ugasnejo odrske luči v primeru, če bi Queen prekoračili strogo določeno uro dovoljenja za koncert) in sprožil vsesplošni kaos. Nihče od prisotnih, ki so se drenjali v koloni dolge ure po tem, ko so člani še nazdravljali z gosti v zaodrju, si verjetno ni mislil, da je lihkar prisostvoval zadnjemu pravemu nastopu edinstvenega Freddieja Mercuryja. Razen njegove dolgoletne prijateljice in bivše zaročenke Mary Austin, ki je v 2011 dejala za BBC: “Prepričana sem, da je že vedel za bolezen in res je emocionalno trpel vedoč, da je to zadnja turneja. Opazovala sem ga kako je stopal z odra v Knebworthu, najina pogleda sta se srečala in njegov izraz je izdajal, da se zaveda tega, da je pravkar zadnjič stal pred publiko..”

Freddiejeva karizma na odru je bila nepremagljiva, za odrom pa je veljal za sramežljivega sogovornika.

Pred začetkom evropske turneje so se preigravali načrti za japonsko in avstralsko turnejo 1987, severnoameriška turneja, kjer niso nastopali od 1982 ni bila v igri, saj je popularnost benda tam skoraj popolnoma zbledela.

Freddie je ostale tri člane tistega leta šokiral s priznanjem, da ima aids in da so mu dnevi šteti. Nadaljni koncerti niso bili več opcija, z omejenim časom se je odločil izpolnit dolgoletno ambicijo in posnel album Barcelona s špansko operno divo Monserat Caballe (1988) in nato za časa življenja še dva albuma s Queen, razigrani The Miracle (1989) in veliko bolj resen Innuendo (1991). Na odru se je od Knebwortha pojavil samo še dvakrat, leto pozneje z dvema skladbama na promociji muzikala Time v londonskem Dominion Theatru in leto pozneje za štiri skladbe z Monserat Caballe na Ibizi. 23.novembra, po dolgih mesecih fizičnega hiranja, je priznal, da boleha za aidsom in umrl dan pozneje. Ostali trije so se na odru prvič po Knebworthu pojavili skupaj na odru 20. aprila 1992 na megadobrodelnem koncertu v spomin svojemu prijatelju. Fragmente skladb, ki jih je posnel v zadnjih mesecih življenja so ostali trije končali nekaj let pozneje in izdali na albumu Made in Heaven, megaplatinasti plošči, izdani štiri leta po njegovi smrti.

Magic tour se je junija 1986 ustavil za dva večera v münchenski dvorani Olympiahalle. Freddie se je takrat prvič vrnil v bavarsko prestolnico iz katere se je pol leta prej čez noč odselil nazaj v London. München je sredi osemdesetih veljal za evropsko prestolnico gejevskih nočnih klubov, a zdaj je nov virus HIV jemal surov davek med tamkajšnjo populacijo. Mercury je večer pred koncertom srečal nekaj prijateljev iz stare klape. Mnogi so manjkali, saj so bili mrtvi ali zaradi bolezni na koncu svoje poti. Pred Who Wants to Live Forever je 12.000 prisotnim dejal, “resno, kdo si zares želi živeti večno?” in nato sredi skladbe, preden je Brian začel kitarski solažo: “odje*al bom potihoma.

Več kot očitno je vedel, da bo 9. avgusta zadnjič stopil na oder kot član benda.

izvedeni repertoar, 9. avgust 1986:

One Vision / Tie Your Mother Down / In the Lap of the Gods ... Revisited / Seven Seas of Rhye / Liar – Tear it Up / A Kind of Magic / Under Pressure / Another One Bites the Dust / Who Wants to Live Forever / I Want to Break Free / Impromptu / Brian May guitar solo / Now I'm Here / Love of My Life / Is This the World We Created? / (You're So Square) Baby I Don't Care / Hello Mary Lou / Tutti Frutti / Bohemian Rhapsody / Hammer to Fall / Crazy Little Thing Called Love  / Radio Gaga / We Will Rock You / Friends Will Be Friends / We Are the Champions / God Save the Queen

Preberite še

Starejše novice