zalastritof
Sre, 5.1.2022 07:00
Predvidoma v roku enega meseca bodo na Upravni enoti Ljubljana spremenili kontaktne podatke zaposlenih ter uvedli centralo in dežurne telefone.

V preteklem letu so s petih različnih lokacij Upravne enote Ljubljana prostore preselili v stavbo na Linhartovi ulici 13. Ločena je ostala enota na Tobačni ulici. 

Da bi bili zaposleni, ki so jih preselili na Linhartovo ulico, bolj dostopni za stranke, bodo predvidoma konec januarja ali v začetku februarja spremenili kontaktne podatke. Ob selitvi telefonskih številk namreč niso spreminjali, zaradi česar so posamezni svetovalci precej obremenjeni. 

Načelnik ljubljanske upravne enote Bojan Babič je izpostavil, da številne stranke in njihovi pooblaščenci kličejo in sprašujejo, kaj se dogaja z njihovo vlogo, s čimer pa se zaostanki še povečujejo, saj imajo tako svetovalci manj časa za dejansko reševanje vlog. 

Izpostavil je tudi problem, da je prek telefona težko identificirati posameznike, konkretnih osebnih podatkov pa v tem primeru v telefonskega pogovora ne smejo izdajati. Zato si želijo, da bi večina komunikacije potekala prek elektronske pošte.

Kako bodo rešili situacijo?

Tovrstne probleme bodo reševali s spremembo sistema. Uvedli bodo centralo in dežurne telefone, kjer bodo strankam zagotavljali osnovne informacije, s tem pa nekoliko razbremenili posamezne svetovalce.

Babič je izpostavil, da je zaradi preobremenjenosti v samo v zadnjem letu od 25 zaposlenih odpoved zaradi odhoda na drugo delovno mesto dalo sedem zaposlenih.

Na ljubljanski upravni enoti zadeve ureja približno petina vseh prebivalcev države

Med bolj obremenjenimi oddelki je oddelek za tujce. V zadnjem letu se je število vlog močno povečalo, tako v okviru vlog za državljanstvo, dovoljenja za prebivanje in delovna dovoljenja. 

Na ljubljanski upravni enoti izpostavljajo tudi, da je ta upravna enota sicer ena od 58 v Sloveniji, a po ocenah pokriva približno eno petino vsega prebivalstva. 

V Ljubljano se namreč vozi okoli 100.000 dnevnih migrantov, ker pa je ljubljanska upravna enota edina, ki vse dni v tednu dela tudi popoldne, veliko ljudi, ki so dopoldne v prestolnici v službi, upravnih zadev ne ureja v domači občini, ampak v Ljubljani.

Starejše novice