Generalni direktor UKC Marko Jug (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 10.3.2023 14:02
Na očitke o sumu korupcije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana se je danes odzval njegov generalni direktor Marko Jug.

Kot smo poročali, je POP TV pridobil dokumente, ki nakazujejo na potencialno korupcijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Priznani nevrokirurg Roman Bošnjak naj bi operiral državljanko Severne Makedonije, ki je poleg plačila 27.000 evrov po rednem ceniku za »zasebni honorar« zdravniku za svetovanje oziroma strokovno mnenje morala nakazati še dodatnih 6000 evrov.

Pacientka je morala pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

Danes je afero komentiral generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Marko Jug.

Povedal je, da je šlo za primer mlajše pacientke, ki je bila sprejeta v bolnišnico 15. februarja in ostala hospitalizirana do 22. februarja letos.

Šlo je za izjemno kompleksno operacijo tumorja glave, za katero je bil potreben interdisciplinarni pristop, zato so pri njej poleg Bošnjaka sodelovali še drugi specialisti.

Zdravljenje je potekalo uspešno, pacientka je bila po posegu v izboljšanem stanju odpuščena v domačo oskrbo. Šlo je za tujko, obravnavano v sklopu samoplačniških storitev.

Za operacijo je bil izdan predračun, znesek je bil ocenjen na 27.694 evrov, a kot je povedal Jug, je bila upoštevana postavka za 4 ure trajajočo operacijo. Ker se je ta raztegnila na šest ur, prav tako je morala pacientka dlje časa ostati v intenzivni negi, je končni znesek znašal 34.109 evrov.

Razlike do tega zneska družina pacientke še ni poravnala, po poročanju N1 naj bi bili zaradi višjega zneska precej razburjeni, ker so morali nevrokirurgu Bošnjaku že tako plačati 6000 evrov zgolj za svetovanje.

Jug je dejal, da bodo od zdaj naprej pri samoplačniških pacientih bolj pozorno preverjali, ali so sploh kandidati za samoplačniške storitve. Končni znesek posegov je namreč lahko, če gre za tvegan poseg, tudi dvakrat ali trikrat višji od predračuna, za katerega naj bi bilo navedeno, da je okviren. Zaradi tega imajo pri izterjavi denarja lahko hude težave.

Odločili so se tudi, da bo odslej vsak samoplačniški poseg predhodno predstavljen konziliju strokovnega sveta. Če se bo izkazalo, da je poseg preveč tvegan, ga ne bodo izvedli.

Nevrokirurg Bošnjak odstopil

Jug je povedal tudi, da je kirurg Bošnjak, ki se trenutno še vedno nahaja v tujini, podal odstop z mesta predstojnika oddelka za nevrokirurgijo, da ne bi kompromitiral postopka, v okviru katerega se bo znotraj Univerzitetnega kliničnega centra razčistilo, kaj se je zgodilo.

Ostaja pa zaposlen v kliničnem centru kot kirurg, če se izkaže, da je šlo za kaznivo dejanje, bo vodstvo ukrepalo naprej.

Na podlagi primera je Univerzitetni klinični center sprejel nov pravilnik, pri katerem mora biti za vsak samoplačniški poseg, opravljen v Univerzitetnem kliničnem centru, tudi ekspertno mnenje podano znotraj njega. Doslej tega pravilnik ni določal, je povedal generalni direktor.

Jug je napovedal, da bodo pregledali tudi druge samoplačniške storitve, če se je kaj podobnega zgodilo že prej. Vse dokumente so predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

Starejše novice