Slika je simbolična.
STA
Tor, 29.3.2022 11:57
V prostovoljski akciji nameravajo posaditi 10.000 sadik gozdnega drevja.

Družba Slovenski državni gozdovi s partnerji po dveletnem premoru znova organizira tradicionalno vseslovensko prostovoljsko akcijo sajenja dreves, v okviru katere bodo obnavljali v naravnih ujmah poškodovane gozdove.

Akcija Pomladimo gozdove 2022 bo potekala v soboto na šestih lokacijah po Sloveniji, zasaditi nameravajo 10.000 sadik.

Prostovoljska akcija bo med 9.00 in 11.00 na Novih Lazah pri Kočevski Reki, Trati pri Škofji Loki, Trojanah, Rakovem Škocjanu, na Trnovem v Trnovskem gozdu ter na Kidričevem.

Na skoraj petih hektarjih državnih gozdov bodo prostovoljci skupaj posadili več kot 10.000 sadik gozdnega drevja. Po navedbah družbe bodo gozdove obnovili s sadikami smreke, macesna, bukve, češnje, lipe, doba, breka, gorskega javorja in ostrolistega javorja.

Najbolj obsežni akciji bosta potekali na Kočevskem, kjer bodo posadili 2400 dreves smreke, in v okolici Kidričevega, kjer bodo prostovoljci posadili 2000 sadik različnih drevesnih vrst.

Udeleženci morajo s seboj obvezno prinesti orodje za sajenje - rovnico, kramp ali motiko. Potrebujejo tudi zaščitne rokavice in primerno terensko obutev. Najlažje je, če sadijo v paru, so dodali v sporočilu za javnost.

Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji Slovenskih državnih gozdov in Zavoda za gozdove Slovenije.

Akcijo, ki se je bodo udeležili tudi trije ministri, so podprli ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove Slovenije, Ekošola in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, pridružuje pa se ji tudi več podjetij.

V Kočevski Reki se bosta prostovoljcem pridružila gospodarski minister Zdravko Počivalšek in okoljski minister Andrej Vizjak, kmetijski minister Jože Podgoršek pa bo prostovoljcem pomagal v Škofji Loki.

Za vsako od lokacij je na spletni strani Slovenskih državnih gozdov objavljeno zbirno mesto, informacija o dostopu in geografskih koordinatah. Na spletni strani se zaradi lažje organizacije zbirajo tudi prijave udeležencev, so pojasnili v družbi.

V primeru slabega vremena (močnejšega dežja) bo vseslovenska prostovoljska akcija potekala teden dni kasneje, 9. aprila, prav tako med 9.00 in 11.00.

Starejše novice