Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sob, 18.5.2024 17:30
V Franciji želijo uvesti novo pravilo, ki bi bolnikom, ki se ne bi udeležili termina pri zdravniku, naložilo pet evrov kazni. Zanima nas, ali bi si podobnega pravila želeli tudi Slovenci. Svoje mnenje nam zaupajte v anketi na koncu članka.

V Franciji se obeta nova zdravstvena politika, ki bi lahko imela odmevne posledice tudi na druge evropske države. Francoska vlada namreč razmišlja o uvedbi kazni za bolnike, ki ne pridejo na dogovorjeni obisk pri zdravniku, s čimer bi se soočili s problematiko milijonov neizkoriščenih zdravniških terminov vsako leto.

Predlog francoske vlade tako predvideva pet evrov kazni za neopravičeno odsotnost bolnika in je del širših prizadevanj za izboljšanje učinkovitosti in dostopnosti zdravstvenih storitev.

Tudi Slovenija se že leta sooča s podobnimi izzivi. Dolge čakalne vrste so postale stalnica slovenskega zdravstvenega sistema, ki je dodatno obremenjen s še vedno trajajočo stavko zdravnikov in zobozdravnikov.

Na ministrstvu za zdravje so namreč ugotovili, da v Sloveniji na naročene zdravstvene termine ne pride približno 20 odstotkov bolnikov, kar še povečuje že tako dolge čakalne dobe.

Vprašanje, ki se poraja, je, ali bi bila uvedba finančne kazni za neudeležbo na zdravniških pregledih učinkovita tudi v Sloveniji. Bi lahko kaznovanje bolnikov za nedopustno odsotnost spodbudilo večjo odgovornost in s tem pripomoglo k zmanjšanju čakalnih vrst? Ali pa bi takšen ukrep samo poglobil razkorak med zdravstvenim sistemom in pacienti?

Svoje mnenje izrazite v anketi na koncu članka.

Pet evrov kazni za odsotne bolnike bi uvedli že z januarjem

Če bo predlog vlade potrjen, bodo v Franciji pacienti, ki brez dobrega razloga ne pridejo na dogovorjeni zdravniški pregled, kaznovani s petimi evri. Francoski premier Gabriel Attal je v ponedeljek povedal, da zdravstveni delavci vsako leto poročajo o ocenjenih 27 milijonih primerov, ko pacienti ne pridejo na pregled.

Predsednik vlade je napovedal kazen pet evrov kot del vrste ukrepov, namenjenih krepitvi zdravstvene službe, ki se sooča s pomanjkanjem osebja, naraščajočimi stroški in vse večjim povpraševanjem. 

Attal tako razlaga, da bi bil ta korak del zakona, za katerega upa, da bo odobren s strani parlamenta in bo začel veljati od januarja naslednje leto

Država bi z uvedbo kazni zaslužila 20 milijonov evrov letno

Prelog predvideva, da bo vsak, ki se dogovori za zdravniški pregled, moral dati podatke o kreditni kartici. In če pacient ne pride na pregled oziroma 24 ur pred naročenim terminom tega ne prekliče, bo zdravnik lahko zaračunal pet evrov za njihovo neudeležbo.

Francoski predsednik vlade Gabriel Attal poudarja, da bi predlog o uvedbi petevrske kazni za neudeležbo bolnikov letno v državno zdravstveno blagajno prinesel okoli 20 milijonov evrov.

Vendar so predlagano kazen že kritizirali zdravniški sindikati in skupine pacientov. Gérard Raymond, predsednik francoskega združenja pacientov, ki med drugim nasprotuje kazni, je dejal, da je namenjena temu, da se pacientom vzbudi občutek krivde, namesto da bi bili odgovorni.

Nad dopustno mejo čaka skoraj polovica pacientov

Čakalne dobe so pereč problem tudi v slovenskem zdravstvenem sistemu in že vrsto let tarejo tako paciente kot zdravstvene delavce. Kljub obljubam vlade o krajšanju dob so te še vedno nedopustno dolge.

Po zadnjih dostopnih podatkih, ki ga razkriva poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je novembra skupaj na prve preglede in ostale storitve nad dopustno mejo čaka 137.576 oseb, kar predstavlja kar 46,7 odstotka vseh čakajočih.

Razlogi za dolge čakalne dobe so kompleksni in segajo od pomanjkanja zdravnikov in medicinskega kadra do neustrezne organizacije in financiranja zdravstvenega sistema.

Mnogi pacienti se zaradi dolgih čakalnih dob spopadajo s hudimi težavami in so prisiljeni iskati zdravstveno pomoč v zasebnem sektorju ali v tujini. To pomeni dodatno finančno breme za paciente in njihove družine.

ANKETA: Ali podpirate uvedbo denarne kazni za bolnike, ki se ne udeležijo termina pri zdravniku?

Francoska vlada zaradi neizkoriščenih zdravniških terminov ob potrditvi parlamenta, s prihodnjim letom uvaja pet evrov kazni za neopravičeno odsotnost bolnika.

Ali menite, da bi bila uvedba finančne kazni za neudeležbo na zdravniških pregledih učinkovita tudi v Sloveniji? Če bi podoben predlog želela uvesti tudi slovenska vlada, bi ga podprli?

Svoje mnenje nam zaupajte v spodnji anketi.

ANKETA: Ali podpirate uvedbo denarne kazni za bolnike, ki se ne udeležijo termina pri zdravniku?

Da.
81% (13 glasov)
Ne.
13% (2 glasova)
Nisem prepričan(a).
6% (1 glas)
Skupaj glasov: 16

Starejše novice