Fotografija je simbolična.
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Tor, 26.4.2022 14:10
V času prvomajskih praznikov lahko na cestah pričakujemo zgoščen promet, zato na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da vozite previdno, pametno, predvsem pa umirjeno in brez alkohola v krvi.

Letos je do 24. aprila že več kot 400 voznikov povzročilo prometno nesrečo zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala kar 1,46 promila. 

Vozniki morajo biti pri vožnji še posebej pozorni na najbolj izpostavljene udeležence v prometu, kot so pešci, starejši ljudje in otroci ter kolesarji in motoristi.

»Poudarjam, da za volan vedno sedemo spočiti, umirjeni in nikoli ne pijemo alkohola,« izpostavlja Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa. 

Motoristi na cestah med najbolj ranljivimi

V Agenciji delajo na tem, da javnost nenehno ozaveščajo o pomembnosti varne vožnje. Zlasti po letu epidemije, ko so naši »jekleni konjički« počivali v garažah, nato pa se je promet nenadoma odprl. Marsikdo v tem času ni bil veliko udeležen v prometu, zato je upoštevanje varnostnih dejavnikov še toliko bolj pomembno. 

»Predvsem bi rad opozoril tudi motoriste in motoristke, da gredo na cesto pripravljeni, tako njim kot vsem voznikom pa polagam na srce, naj dosledno spoštujejo omejitve hitrosti,« še dodaja Hribar.

Na Agenciji za varnost prometa ravno v ta namen skozi vse leto izvajajo številne akcije, s katerimi želijo ozavestiti ljudi, kako pomembna je skrb za varno udeležbo na cestah.

Motoristom svetujejo prilagoditev hitrosti, dobro vidnost na cestah, za dobro obvladovanje motorja pa naj poskrbijo za dobro psihofizično pripravljenost. Zavedati se morajo, da na cesti niso nepremagljivi, ampak so med nabolj ranljivimi. 

Starejše novice