Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Tor, 15.9.2020 12:10
Največji slovenski spletni oglasnik bolha.com je z Zbornico za poslovanje z nepremičninami sklenil pogodbo o sodelovanju, s katerim bodo skušali poskrbeti za boljšo ozaveščenost potrošnikov pri poslovanju z nepremičninami.

Zbornica bo obiskovalcem portala skupnost.bolha.com ponujala strokovne nasvete, na bolha.com pa pripravljajo tudi novo sistemsko rešitev, ki jo bodo lahko uporabljale vse nepremičninske agencije.

V medijih primanjkuje vsebin o prometu z nepremičninam

Na Zbornici za poslovanje z nepremičninami, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, opažajo, da v medijih primanjkuje vsebin o prometu z nepremičninami, hkrati pa v javnosti obstajajo številne nepopolne in pomanjkljive informacije, zaradi česar prihaja do nepotrebnih zapletov, nezadovoljstva in tudi prevar. Svoje znanje in izkušnje bodo zato objavljali na portalu skupnost.bolha.com v obliki strokovnih člankov, obogatenih z nasveti za varen promet z nepremičninami.

»Sodelovanje z Zbornico za poslovanje z nepremičninami nam ogromno pomeni, saj gre za prvo tovrstno sodelovanje med njimi in kakšnim portalom. Verjamemo, da so to vsebine, ki zanimajo naše bralce in so za njih koristne. To so vsebine, s katerimi jim lahko pomagamo pri pomembnih življenjskih odločitvah, kot so nakup in prodaja nepremičnine, da bodo le-te izvedene brez zapletov,« je povedal Tomaž Gorjup, direktor Styria digital marketplaces, d. o. o.

Kako se izogniti goljufijam in napakam ob poslovanju z nepremičninami? 

Veliko fizičnih oseb se še vedno odloča, da se v postopke prodaje in nakupa oziroma oddaje in najema spusti brez ustrezne strokovne podpore, kar bistveno poveča tveganje za goljufije. Največja tveganja izvirajo predvsem iz urejenosti pravnega in dejanskega stanja nepremičnine, položaja nasprotne stranke ipd. Ena od pogostih napak je tudi, da prodajalcem oziroma najemodajalcem izročajo denar, še preden sploh preverijo verodostojnost oglasa in si nepremičnino ogledajo v živo. Seveda so tveganja večja pri nakupu nepremičnine, saj je potencialna škoda v tem primeru bistveno večja, še opozarjajo pri Zbornici za poslovanje z nepremičninami.

»Potrošniki pogosto žal ne razpolagajo z znanjem in izkušnjami, ki bi jim lahko omogočile povsem varno nastopanje v prometu z nepremičninami. Vsem tem tveganjem se seveda najlažje izognejo, če v postopku angažirajo strokovnjaka. Nepremičninski posredniki so namreč po zakonu zavezani, da skrbijo za interese obeh strank in tako zagotavljajo največjo pravno varnost v prometu z nepremičninami. V nasprotnem primeru pa se morajo potrošniki sami toliko bolj podrobno seznaniti z vsemi okoliščinami in si za nakup oziroma najem nepremičnine vzeti dovolj časa, da zmanjšajo tveganja,« svetuje Boštjan Udovič iz Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Koronakriza ni pretresla nepremičninskega trga - le povečana ponudba najemnih stanovanj

Na Zbornici za poslovanje z nepremičninami ugotavljajo, da kriza zaradi koronavirusa za zdaj ni prinesla bistvenih pretresov na nepremičninskem trgu. Nekoliko se je le povečala ponudba najemnih stanovanj, zaradi bistvenega zmanjšanega prihoda turistov, posledično pa se je tudi znižala cena najemnin, kar je za potrošnike zagotovo pozitivno. Za natančnejšo oceno posledic koronavirusa na nepremičninskem trgu bo treba počakati še vsaj do konca letošnjega leta.

CRM enotna rešitev za nepremičninske agencije

Bolha.com pripravlja tudi novo enotno sistemsko rešitev za vse nepremičninske agencije. Od sedaj bodo lahko pri komuniciranju s svojimi strankami uporabili enoten sistem CRM za vse portale, kar bo omogočilo hitrejšo, enostavnejšo, cenejšo in bolj pregledno komunikacijo.

Tagi

Starejše novice