Ljubljanainfo
Tor, 27.6.2023 09:44
Kako med dopustom poskrbeti za varnost otrok pri starih starših?

Dobro počutje in varnost vnukov je izredno pomembna. Preden vnuki stare starše obiščejo ali ostanejo pri njih doma, storimo vse za zagotovitev njihove varnosti in zaščito.

Priporočila za zagotavljanje varnosti majhnih otrok so se precej spremenila, zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pripravili nekaj nasvetov, kako ravnati in prilagoditi dom, da bo varnejši za vnuke.

Najprej je potrebno prilagoditi bivalne prostore

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na spletni strani med drugim navedel, da je treba najprej prilagoditi bivalne prostore, da bodo varni za otroke.

Med drugim na okna in balkonska vrata namestimo varovala, ki onemogočajo, da bi otrok potisnil glavo skoznje. Varovala zagotavljajo varnost do okrog 4. leta, med bivanjem na balkonu ali terasi pa ga vedno nadzorujemo.

Jagode grozdja in češnjev paradižnik nevarne za zadušitev

Otrokom do 3. leta ne dajemo jesti koščkov trdega sadja ali zelenjave, koščkov mesa, klobase, sira in podobno. Trdo hrano je treba nastrgati, stlačiti ali sesekljati.

Nevarne za zadušitev so tudi jagode grozdja in češnjev paradižnik, zato jih vedno narežemo, predem jih ponudimo otroku. Z vrat hladilnika odstranimo okrasne magnetke, s katerimi bi se radovedni malček lahko zadušil, svetujejo na NIJZ.

V nadaljevanju opozarjajo, da med kuhanjem na štedilniku uporabljamo le zadnje kuhalne plošče, hrana ali tekočina, ki jo hladimo, naj bo zunaj dosega otrok, na mizi ne priporočajo prta, vžigalice in vžigalniki naj bodo otrokom nedosegljivi.

Pri hranjenju mora biti pripet s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov

Majhen otrok naj bo v kopalnici oziroma kadi vedno pod nadzorom odrasle osebe in ves čas na dosegu rok.

V stolčku za hranjenje mora biti pripet s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov in ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Uporabo otroškega ležalnika odsvetujejo, ker ne vpliva ugodno na otrokov razvoj in poveča tveganje otroka za poškodbe. Otroku ponudimo le varne igrače.

Otrok mora biti oddaljen od prometne ceste vaj 60 metrov, če se igra zunaj

Klet in garaža ne smeta biti dosegljiva otrokom, opozarjajo na NIJZ. Zakleniti je treba vsa vrata, ki vodijo v klet, garažo, na dvorišče ali vrt, da ne bi majhen otrok dostopal v prostore, ki niso varni za otroke, ali odtaval iz hiše ali stanovanja.

Ne puščamo ključa v vozilu ali prižganega avtomobila brez nadzora, kadar so v bližini otroci.

Poskrbimo za varno igro otrok na domačem vrtu in dvorišču. Prostor, kjer se igrajo otroci, mora biti oddaljen od prometne ceste ali privoza vsaj 60 metrov, drugače ga moramo ograditi. S tem preprečimo, da bi otrok nenadoma stekel na prometno ulico. Otrok naj uporablja le igrala, ki so primerna za njegovo starost in stopnjo razvoja.

V bazenu mora biti otrok vedno pod nadzorom odraslega

Če imamo domači bazen, mora biti otrok ob ali v njem vedno pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati. Če uporabljamo nadzemni sestavljivi bazen, pa je treba vsak dan po koncu uporabe pospraviti lestev oziroma stopnice za vstopanje v bazen izven dosega otrok.

Tudi v otroškem bazenčku naj bo otrok vedno pod nadzorom odraslega in ves čas na dosegu rok oziroma ga držimo za nadlaket.

Otroka nikoli ne pustimo v avtomobilu brez nadzora odrasle osebe. Ko zapustimo vozilo, s seboj vzamemo vse otroke, tudi spečega dojenčka. Otroci so že utrpeli resne poškodbe in celo umrli zaradi vročine ali mraza, ko so jih odrasli pustili same v vročih ali mrzlih avtomobilih, še opozarjajo na NIJZ.

Preberite še

Starejše novice