Slika je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 15.9.2022 11:55
Danes bo pretežno oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte. Jutri bo dež postopno zajel vso Slovenijo. Meteorolog napoveduje, da lahko pade toliko dežja, kot ga ni vse poletje.

»V naslednjih dneh pričakujemo zelo burno vremensko dogajanje,« napovedujejo meteorologi agencije za okolje.

Kot so zapisali, je današnje jutro bilo neobičajno toplo. Z jugozahodnim vetrom je nad naše kraje pripotovala topla in zelo vlažna zračna masa iznad Sredozemlja in Atlantika. Ozračje je nestabilno, pojavljajo se krajevne plohe in tudi prve nevihte. 

Predvsem v severni polovici Slovenije so danes možni dolgotrajni krajevni nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 stopinj Celzija.

Meteorologi pričakujejo nevihte z močnejšimi nalivi, ki se bodo verjetno dalj časa obnavljali na enem mestu. Okrepljen zahodni veter bo nosil nevihtne celice proti vzhodu. 

Jutri nas bo dosegla hladna fronta. Dež z nevihtami bo zajel vso Slovenijo, krajevna neurja bodo možna predvsem na Primorskem. 

Zapade lahko velika količina padavin

»Oblikovali se bodo pasovi z obilnimi padavinami,« so zapisali: »Točke proženje bodo verjetno nekje na območju Julijskih Alp ali v zahodnem predalpskem hribovju. V nekaj urah lahko pade tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.«

»Že dolgo nismo bili v Evropi v padavinskem maksimumu,« je na Twitterju zapisal meteorolog agencije za okolje Blaž Šter

»Ne bi bil presenečen, če bo kje padlo več dežja, kot ga je bilo v celem poletju,« je dodal.

Ob močnih nalivih bo možen hiter porast hudourniških vodotokov in meteornih voda, zato meteorologi priporočajo spremljanje vremenskih in hidroloških opozoril ter radarske slike.

Kako bo v prihodnjih dneh? 

V soboto bo oblačno, deževno in hladno. V visokogorju bo snežilo. Padavine bodo zvečer povsod ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

V nedeljo bo pretežno jasno s svežim in ponekod meglenim jutrom.

Starejše novice