Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 6.4.2023 17:23
Dijaki prišli v zdravstveni dom na cepljenje proti tetanusu, dobili pa so samo pasivno zaščito od morebitni okužbi.

Zaposleni v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica so v sredo, 29. marca 2023, ob rednem preverjanju ugotovili, da je prišlo v jeseni 2022 do 'neželenega dogodka', kot so ga označili.

Dijaki v Slovenski Bistrici so v okviru sistematskih pregledov namesto obnovitvenega cepljenja proti tetanusu prejeli samo pasivno zaščito ob morebitni okužbi.

Dijaki bodo morali cepljenje proti tetanusu ponoviti

Namesto cepljenja s tetanusnim toksoidom so prejeli humane imunoglobulina proti tetanusnemu toksinu, ki ne sprožijo aktivnega imunskega odgovora organizma, ampak nudijo samo pasivno zaščito ob morebiti okužbi, so pojasnili

Pasivno zaščito prejmejo vsi, ki so bili cepljeni z manj kot tremi odmerki cepiva oziroma je njihov cepilni status neznan.

Imunoglobulini nevtralizirajo strup bakterije Clostridium tetani in se ohranijo v človeškem telesu do tri mesece. Zato dijaki še vedno potrebujejo tudi aktivno zaščito s tetanusnim toksoidom, ki je učinkovita deset let.

Dijake so o dogodku obvestili in jih na ponovno cepljenje povabili v naslednjem tednu med 11. in 14. aprilom 2023.

O dogodku je vodstvo zdravstvenega doma takoj obvestilo Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po natančnem pregledu in analizi dogodka so prišli do zaključka, da zaradi napačnega cepljenja ni bilo nobenih posledic za zdravje ljudi, so sporočili iz ministrstva za zdravje.

Izveden je bil interni strokovni nadzor

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica so takoj izvedli interni strokovni nadzor, opravili razgovore z odgovornimi za dogodek in izvedli postopek v skladu z delovnopravno zakonodajo.

Pregledali so protokole, ki so ustrezni in opozorili zaposlene, da morajo dosledno upoštevati pravila stroke in varnostne protokole. Z napačnim cepljenjem so seznanili tudi župana občine Slovenska Bistrica Ivana Žagarja in sklicali sejo zavoda.

Neželenega učinka po aplikaciji imunoglobulinov proti tetanusu niso zabeležili

Na napako so se odzvali tudi iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, to so zapisali:

»Specifični humani protitetanusni imunoglobulini se uporabljajo ob pojavu tetanogene rane za neposredno zaščito oseb, ki niso ustrezno zaščitene proti tetanusu oziroma je njihov cepilni status proti tetanusu neznan.

Dogodek sedaj ne predstavlja pomembnega tveganja za zdravje tako cepljenih oseb. Razpolovna doma specifičnih humanih protitetanusnih imunoglobulinov je tri do štiri tedne, tako da tako inducirana zaščita izzveni po nekaj mesecih.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v tem obdobju nismo prejeli nobene prijave neželenega učinka po aplikaciji imunoglobulinov proti tetanusu. V zadnjih desetih letih smo prejeli skupno le dve prijavi neželenih učinkov po aplikaciji imunoglobulinov proti tetanusu. V enem primeru je šlo za vrtoglavico in nerazpoloženost, v drugem primeru pa za alergično reakcijo z urtikarijo. V nobenem primeru ni šlo za resen neželeni učinek.

Dijaki morajo kljub prejetemu odmerku specifičnih imunoglobulinov proti tetanusu prejeti ustrezen odmerek cepiva proti tetanusu, kot je to predvideno v letnem programu cepljenja.«

Starejše novice