Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 4.2.2022 11:50
Institut Jožef Stefan, ki pripravlja modele razvoja epidemije, je objavil novo napoved. Po njihovih izračunih smo v državi že dosegli vrh petega vala, ki bi naj v naslednjih dneh začel vse hitreje upadati.

Že v začetku poročila raziskovalci Instituta Jožef Stefan poudarjajo, da lahko epidemijo ustavimo in obvladujemo samo s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej.

»Modelske projekcije namreč ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,« poudarjajo strokovnjaki Instituta Jožef Stefan.

Pri tem dodajajo, da smo v državi predvidoma že dosegli vrh petega vala in bo v naslednjih dnevih začela epidemija vse hitreje upadati.

Po napovedi slovenskih raziskovalcev bi tako vrh v bolnišnicah dosegli čez približno en teden, vrha v enotah intenzivne terapije pa verjetno sploh ne bo.

S koronavirusom okužen vsak deseti prebivalec

Na Institutu Jožef Stefan še ocenjujejo, da je delež različice omikron v Sloveniji sedaj že stoodstoten, saj je ta zelo hitro naraščal zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od različice delta.

Tako naj bi bila v državi hitrost prekuževanja približno 210 tisoč okuženih na teden, kar predstavlja deset odstotkov prebivalstva na teden. »Trenutno je kužen približno vsak deseti prebivalec,« še ocenjujejo na Institutu Jožef Stefan.

Starejše novice