Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 12.8.2021 15:32
Zdravstveni dom v Cerknici je danes obiskal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Ob robu delovnega sestanka je podal še izjavo, na kateri je spregovoril tudi o tako imenovanem PCT pogoju v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. 

Državni sekretar Franc Vindišar je po srečanju s predstavniki zdravstvenih domov iz notranjske regije dejal, da je precepljenost prebivalstva proti covidu-19 v tej regiji nad povprečjem, še posebej je pohvalno, da tudi v starostni skupini, ki nam pri širjenju različice delta povzroča največ težav, to je od 18 do 24 let.

»Za zadnjo triado osnovne šole in za srednje šole se tudi z začetkom šolskega leta predvideva sistem samotestiranja, uvedba PCT sistema v srednje šole bo odvisna od razvoja epidemije.

Za odprtje fakultet pa je uporaba PCT sistema s študenti že dogovorjena. Želim si, da bi tudi drugi študentje in zaposleni v vzgoji in izobraževanju čim bolj sledili zgledu študentov medicine, kjer naj bi bila precepljenost stoodstotna,« je še dodal. 

Ponovil je, da ga veseli, da so s študentskimi organizacijami dosegli sporazum o izpolnjevanju tega pogoja že ob začetku študijskega leta. Kot je še dejal, bo v srednjih šolah in zadnji triadi osnovnih šol za zdaj omogočeno samotestiranje, medtem ko bi ob prehodu Slovenije v rdečo fazo na epidemiološkem zemljevidu tudi za dijake začel veljati PCT pogoj.

Brezplačno testiranje do 18. leta starosti?

Prav tako je Vindišar sporočil, da bo brezplačno testiranje do 18. leta starosti zagotovljeno. Na način preverjanja PCT pogoja v srednjih šolah in fakultetah ni konkretno odgovoril. Dejal je le, da lahko, če hodimo po Evropi, vidimo čitalnike OQ kod že na vhodih.

Po srečanju s predstavniki zdravstvenih domov iz notranjske regije dejal, da je precepljenost prebivalstva proti covidu-19 v tej regiji nad povprečjem, še posebej je pohvalno, da tudi v starostni skupini, ki nam pri širjenju različice delta povzroča največ težav, to je od 18 do 24 let.

»Za zadnjo triado osnovne šole in za srednje šole se tudi z začetkom šolskega leta predvideva sistem samotestiranja, uvedba PCT sistema v srednje šole bo odvisna od razvoja epidemije. Za odprtje fakultet pa je uporaba PCT sistema s študenti že dogovorjena.

Želim si, da bi tudi drugi študentje in zaposleni v vzgoji in izobraževanju čim bolj sledili zgledu študentov medicine, kjer naj bi bila precepljenost stoodstotna,« je še dodal. 

Stroški hitrega testiranja od 23. avgusta v breme delodajalca

Kot smo že poročali, država od 23. avgusta ne bo več krila testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z koronavirusom.

Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec.

Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma znašala 12 evrov.

Sprememba veljavnosti testiranja za določene poklice

Posamezniki iz določenih poklicnih skupin, denimo zaposleni v zdravstvu, domovih za starejše, v šolstvu, ki niso cepljeni proti covidu-19 oziroma ga niso preboleli, se morajo testirati na okužbo z novim koronavirusom enkrat tedensko, kar se bo predvidoma spremenilo s 23. avgustom.

Takrat bo za vse dejavnosti, tako za zaposlene kot tudi obiskovalce, veljal pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran), pri čemer dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s PCR-testom ne bo smelo biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne starejše od 48 ur od odvzema brisa.

Tak rok veljavnosti testov sicer že nekaj tednov velja za obiskovalce v gostinstvu in kulturnih prireditev, ki niso cepljeni proti covidu-19 oziroma niso prebolevniki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice