Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 27.5.2023 11:31
Električni skiroji so v zadnjih letih doživeli razcvet. Ker pa je prevozno sredstvo novo, pa imajo težave tudi policisti in redarji pri nadzoru. Si lahko obetamo spremembo zakonodaje?

Električni skiroji so zadnja leta postali izjemno priljubljeno prevozno sredstvo. So enostavni za uporabo, preprosti za zložiti in pospraviti, imajo električni motor, kar pomeni, da se lahko uporabnik vozi brez fizičnega napora. 

So majhni, zato jih je preprosto manevrirati skozi mestno gnečo, vse bolj priljubljena pa je tudi storitev izposoje e-skirojev. Tako uporabnik niti ne rabi svojega. 

Z novim prevoznim sredstvom se odpirajo nova vprašanja ... 

Kljub svoji izjemni praktičnosti pa z novim prevoznim sredstvom pridejo tudi novi izzivi. Mnogi vozniki e-skirojev se ne zavedajo, da so enakopravni člani prometa, kar pomeni, da so dolžni spoštovati predpise kot kolesarji, pešci, motoristi in drugi vozniki. 

To vodi do povečanega tveganja za nesreče, teh smo v zadnjih nekaj letih zabeležili več. 

Težava je tudi hitrost e-skirojev in neokretnost voznikov. Padci in razne druge poškodbe so zato pogosti. 

Flexerji in e-skiroji v sivi coni 

Nedavno pa je v Ljubljani potekala konferenca o prihodnosti e-skirojev pri nas. Tam so se pogovarjali o prihodnosti e-skirojev v Sloveniji. 

Konference se je udeležil tudi Robert Brkič, sicer vodja medobčinskega redarstva Spodnjega Podravja, ki je na seji ptujskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu izpostavil nekaj ključnih morebitnih sprememb pri zakonodaji, ki se tiče e-skirojev. 

Na težave z e-skiroji je navezal tudi 'flexerje' - ali motorje, ki dosežejo hitrost do 25 kilometrov na uro. 

Zaenkrat lahko e-skiro vozi otrok, ki je dopolnil 12 let in ima izpit za kolo. Težava je, da se na izpitu za kolo otroci ne učijo tudi upravljanja z e-skiroji, vprašanje je tudi, ali so zmožni takšno vozilo upravljati. 

Prav tako je težava, da ni vodena evidenca o prodaji e-skirojev. Tudi to je en izmed predlogov, ki so ga obravnavali na konferenci. 

Brkič je poudaril, da se največ poškodb na e-skirojih zgodi zaradi padca. Največ je poškodb glave, pa tudi ramenskega obroča. 

Na konferenci so predlagali tudi, da bi se tovarniška hitrost e-skiroja znižala na 20 kilometrov na uro, zaenkrat so hitri do 25 kilometrov na uro. Izhodno moč motorja bi tovarniško nastavljali največ na 250 vatov, dvignili bi tudi višino koles, saj so prav zaradi nizkih koles nestabilni. 

Otrok kazenskih točk ne more dobiti ... 

Težava je tudi sankcioniranje voznikov. Otrok, ki vozi e-skiro ali 'flexerja', torej moped, ki pelje s hitrostjo največ 25 kilometrov na uro, kazenskih točk ne more dobiti.

Izreče se mu lahko globa ali odda obdolžilni predlog, zato predlagajo, da bi globe na tem področju dvignili. 

Razmišljajo tudi, da bi uvedli obvezno uporabo čelade nad 18 let. 

Pa izposoja e-skirojev? 

V Sloveniji e-skiroje izposoja podjetje Bolt. Tudi oni se zavedajo morebitnih nevarnosti uporabe teh vozil, zato sami delajo na preventivi. 

Tako ima vsak e-skiro sledilno napravo, da ga lahko najdejo, v teku pa je izdelava varovalke, da si vinjeni ne bi mogli izposoditi vozila.

Tako bi Boltovi e-skiroji lahko imeli mehanizem, ki bi izposojo dovolil zgolj treznemu. In kako bi to dosegli? Mehanizem je še v razvoju, lahko pa bi deloval v smislu izpisa določene kode ali 'naloge', ki bi jo oseba rešila. 

Tehničnega nadzora ni 

Za zdaj so vozila, kot so e-skiroji in mopedi, ki dosežejo hitrost do 25 kilometrov na uro, zakonsko v veliko primerov v 'sivi coni'. Pomeni, da pravila vožnje niso dovolj natančno definirana, da bi lahko redarji in policisti primerno sankcionirali ali opozarjali voznike. 

Težava, s katero se srečujejo policisti, je tudi, da tehničnega nadzora nad vozilom e-skirojem ni. Tako ne obstaja tehnični pregled e-skiroja za ugotovitev hitrosti. 

»Če ima e-skiro, ki mu pelje sto kilometrov na uro, mi ne moremo nič,« doda Tomislav Sledič s Policijske postaje Ptuj. 

Težava je tudi v tem, da vozilo pade v kategorijo lahkega motornega vozila. To pomeni, da če vozi vinjen, ga policisti ne morejo pridržati. 

Prav tako se e-skiroji lahko vozijo po peš coni, a se morajo voziti s hitrostjo pešca. Pri tem pa je policistom nemogoče preverjati, kako hitro se vozniki dejansko vozijo, saj tehničnega nadzora ni. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice