Foto: Bobo
zalastritof
Sob, 2.10.2021 12:16
V prestolnici so se danes zbrali nasprotniki splava, ki so organizirali Pohod za življenje.

V organizaciji Zavoda za družino in kulturo življenja je bil danes v prestolnici shod nasprotnikov splava. 

Pred tem so organizirali tudi devetdnevnico pred tako imenovanim Pohodom za življenje, k udeležbi na dogodku pa je na spletni strani pozivala tudi Slovenska škofovska konferenca.

Organiziran tudi protishod

Sočasno s shodom nasprotnikov splava je potekal tudi protishod, katerega udeleženci zagovarjajo pravico do svobodnega odločanja o lastnem telesu.

K udeležbi na slednjem je na družbenih omrežjih pozvala tudi stranka Levica

»Svobodno odločanje o rojstvu je temeljna pravica, izborjena in pridobljena v stoletnih bojih ženskih emancipatornih gibanj,« so med drugim zapisali na družbenem omrežju Instagram.

Udeleženci obeh shodov so se srečali

Nasprotniki splava so se ob 9.30 zbrali pred cerkvijo svetega Jakoba na Gornjem trgu, zagovorniki splava pa okoli 10.00 na Prešernovem trgu in nato šli proti cerkvi.

Zagovorniki splava so poskušali nasprotnikom preprečiti, da bi prišli do Mestne hiše. 

Udeleženci obeh shodov so se torej srečali, a policija ni dovolila, da bi se med seboj pomešali. 

Na shodu so imeli nasprotniki splava govore, zagovorniki splava pa so skandirali gesla, kot je: »Moje telo, moja pravica!«

Ena od udeleženk protishoda je za Ljubljanainfo povedala, da se je eni izmed njih uspelo prebiti med nasprotnike splava, med katerimi je bilo opaziti, da so velike transparente nosile najstnice, odrasli pa so svojim otrokom govorili, naj si ogledajo, »kakšni so zagovorniki splava«, po besedah udeleženke, s katero smo govorili, »kot da bi bili v živalskem vrtu«.

Shod je sicer na obeh straneh potekal mirno, okoli 12.00 pa sta se obe skupini počasi razšli.

Starejše novice