Slika je simbolična (foto: Bobo).
sobotainfo
Sob, 25.5.2024 09:07
Sporni korak: Hofer si lasti nacionalni slogan slovenskih športnih navijačev.

V javnosti je zaokrožila informacija, da je Hofer registriral pravice za znano navijaško geslo: »Kdor ne skače, ni Sloven'c.« 

Sinonim za športne uspehe Slovencev je zdaj zaščitena znamka za naslednjih deset let, kar je sprožilo številna vprašanja in kritike.

Ambrožič: Registracija je »perverzna«

Navijaški slogan, prvič množično slišan v letih po osamosvojitvi, je po mnenju Tomaža Ambrožiča, direktorja športno-marketinške agencije Sport Media Focus, del slovenske kulturne dediščine. Ambrožič je za Televizijo Slovenija dejal, da se mu registracija slogana s strani Hoferja zdi »perverzna«.

Ambrožiču se zdi cinično, da bi navijačem dejali, naj skandirajo slogan, saj bodo s tem promovirali Hofer, zato pričakuje ostre odzive.

Blaž Tomažin Bolcar iz odvetniške pisarne Bolcar pa je za Televizijo Slovenija dodal, da gre za »marketing iz zasede«, kar je nepoštena poslovna praksa, saj Hofer nima povezave s športom in zavaja potrošnike.

Hofer se na vprašanja Televizije Slovenija ni odzval, medtem ko na uradu za intelektualno lastnino pojasnjujejo, da niso prepoznali razlogov za zavrnitev registracije.

Slogan je bil v register vpisan že leta 2020, med pandemijo, vendar je javnost za to izvedela šele pred kratkim, zato ugovorov doslej še ni bilo.

V športnih organizacijah so se začeli povezovati, da bi sprožili postopke za odpoved registracije. Ambrožič je prepričan, da bodo olimpijski komite in druge zveze vodili ta prizadevanja.

Čas za ugotovitev ničnosti znamke še ni iztekel, zahtevo za to pa lahko vloži kdor koli.

Starejše novice