Ljubljanski župan Zoran Janković (foto: Bobo)
Ljubljanainfo
Pet, 24.5.2024 14:00
Zamaskiranci so v posnetku zagrozili, da bodo ukrepali.

»Ljubljana je varno mesto. Na splošno lahko pojasnimo, da je število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana v letošnjem letu za okoli osem odstotkov manj kot leto poprej in se stanje kriminalitete ne povečuje, ter je primerljivo oziroma celo manjše kot v tako imenovanem »predkoronskem« času ko smo na splošno beležili manj kaznivih dejanj. 

Glede storilcev so v veliki večini državljani Republike Slovenije, med državljani tretjih držav pa prevladujejo državljani zz območja Balkana,« se glasijo ugotovitve ljubljanske policijske uprave.

Policisti na vseh kritičnih delih mesta, kot tudi drugje, kjer se pojavi varnostna problematika, zagotavljajo »javno varnost bodisi s stalnimi poostrenimi nadzori, bodisi z usmerjeno prisotnostjo policistov z različnimi oblikami dela (civilne patrulje, patrulje policistov konjenikov, vodnikov službenih psov itd.). 

Več takšnih nadzorov opravljamo v nočnem času, ob zapiralnih časih nočnih lokalov in na mestih, kjer je pričakovati večje število ljudi. Pri tem sodelujemo z drugimi policijskimi upravami in izkoriščamo tudi kader pomožne policije«.

»V okolišu azilnega doma in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja Ljubljana, Logatec … zagotavljamo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri in preprečujemo kazniva ravnanja.«

Niso dobrodošli

O pojavu »civilne straže«, kot jo je imenoval, je spregovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

»Absolutno ne v Ljubljani. Ne nikjer v Sloveniji,« je bil jasen.

In dodal, da nihče nima pravice, da mimo uradnih organov izvaja svojo pravico.

»Mi bomo vztrajali na tem, da smo odprto mesto. Da ni žice, da ni žice v glavah.«

Župan si posnetka Slovenske obrambne straže (SOS) ni ogledal, niti ni o tem govoril s policijo.

»Ta SOS - zanimive so črke, ki so uporabljene - absolutno zavračam. Niso dobrodošli, ne potrebujemo jih. Na sliki vidim, da so enotno oblečeni. Enoten trak imajo in enotna obuvala. Nek tak poskus je bil pred leti na Štajerskem, pa so bili obsojeni. Upam, da bodo tudi ti obsojeni.«

Nevarno početje

Policisti opozarjajo, da lahko tako imenovane »vaške straže« ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje.

»Zato bo policija vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji tako imenovanih »vaških straž« zavedati tudi nevarnosti početja. 

V primeru da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic,« so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Komentarji (16)

Garažnik (ni preverjeno)

Mesto, država, prebivalci so se spremenili po 1991, s tem prihajajo novi izzivi. Nekateri se s tem ne strinjajo. V nekaterih segmentih opravičeno, saj je dotok neavtohtonih Ljubljančanov tako velik, da se je ista izopačila. Premijer Golob je rekel: potrebujemo tujo delovno silo - zato bodimo strpni do nje.
On in podobni ne živijo v takšnih krajih.
Treba je uvesti red med vsem prebivalstvom. Mogoče ne glih z nasiljem.

Ranči (ni preverjeno)

Potrebujemo visoko kvalificirano delovno silo in ne neizobražene. Z njimi bomo imeli samo socialni boom in ne tehnološkega.

In reply to by Garažnik (ni preverjeno)

Ante (ni preverjeno)

Če bi policija strožje delovala, manj demokratično, takšnih kreatur ki jemljejo zakon v svoje roke, ne bilo.

Pavel (ni preverjeno)

Zakaj Zoki ne vpraša žrtve tih početjih in njihove sorodnike naj postavi kamere na ta območja za nadzor pa prosim naj objavi koliko se je v odstotkih povečalo kriminalno in nasilniško in katere skupine ljudi in z kje(recimo tuji državljani z statusom begunca in podobno) v zadnjih 15-20 let recimo v njegovih mandatih v Ljubljani???

Frabah (ni preverjeno)

Ne morem verjeti da državni organi ne varujejo naših meja in s tem dovolijo nelegalnim migrantom da vdirajo na naše ozemlje.
Tolikokrat je bilo rečeno da ti ljudje ki vdirajo prek naše meje niso begunci pred vojno ampak druge sorte migranti.
Tudi med domačimi ljudmi slovenci so reveži pa ne poskrbi država za njih niti četrtino toliko kot za te te vsiljivce. To pomeni da naša država ne skrbi za naše državljane ampak za tujce, ki so posledično na naših stroških.
Ne razumem kako lahko naša država dodeljuje za stroške življenja v slo trikratni znesek kod znaša povprečna pokojnina upokojenca, ki je delal 40 let.
VSI KI STE NA OBLASTI SE VŽIVITE V REALNO ŽIVLJENJE AVTOHTONIH PREBIVALCEV, DA BOSTE BOLJ ŽIVLJENJSKO VLADALI IN ODLOČALI kar ste tudi obljubljali preden ste bili izvoljeni.
VEČINA prebivalcev v slo je razočarana nad sedanjim stanjem v državi z mano vred.

32 (ni preverjeno)

Niso potrebne nobene straže, ja vam priviligirancem res ne, če bi varovali meje in pustili žico tako kot je bila, ne bi vdirale te horde k nam in ne bi bil noben problem.V Sloveniji se mi avtohtoni več ne počutimo varne in pika, to bi naj prej povedali, ko so bile volitve, ni živi bog jih ne bi volil,sicer jih nisem, trpeti ponižanje pa moram glih tako kot vsi ,ki so jih volili. Sramota za Slovenijo, najprej poskrbite za svoje ljudi, ki smo delali 40 let pa nam dajejo neko milosčino, tisti, ki pa vdre k nam pa je deležen trikratni moje pokojnine! Sram naj jih bo, peljejo si jih naj k sebi in jih naj na svojih plečih krmijo, bi videli koliko bi jih še prišlo nezakonito k nam. Potrebno bi bilo udariti po žepu te naše vodilne naduteže, lažljive, pokvarjene.Slovenija ni varna država!

Sara--Tina777 (ni preverjeno)

Ne moremo popolnoma vsega prevaliti samo na organe in odločevalce.
Morda bi prav prišle delavnice za samoobrambo žensk, ki jih krije proračun. Kot sem jaz razbrala gre za "obsojo" spolnega nasilja v Tivoliju. In škoda, da imamo takšnega omejitve, da prelagamo odgovornost enkrat na policijo drugič na državo. Kriminalisti lahko pustijo življenje v službi in marsikateri ga je, ga in ga bo. Sam štempl na Konc, seveda z vso ustavno simboliko, pa pritisne nekdo drug.

kembl55 (ni preverjeno)

Opankar, tudu ti nisi dobrodošel. Spokaj ,mafijozo lopovski!

Gren (ni preverjeno)

PRI POŠTENIH SLOVENCIH JANKOVIĆ NI DOBRODOŠEL

Boris Leljak (ni preverjeno)

Policija je preveč blaga do storilcev kaznivih dejanj in podplačana.
Za 1000€ glavo v žaklju vsak dan. Dajte, no!

Ostri Franc (ni preverjeno)

Vse je že do skrajnosti bolana.Slovenska država, ki ste nam jo ujeli bi tepla in kaznovala Slovence drugim pa lezete v rit ,ki živijo na naš račun in nas ogrožajo.

Ostri Franc (ni preverjeno)

Vse je že do skrajnosti bolana.Slovenska država, ki ste nam jo ujeli bi tepla in kaznovala Slovence drugim pa lezete v rit ,ki živijo na naš račun in nas ogrožajo.

Joža gozdni (ni preverjeno)

Šerifovska podgana

Ranči (ni preverjeno)

Potrebujemo visoko kvalificirano delovno silo in ne neizobražene. Z njimi bomo imeli socialni boom in ne tehnološkega.

Poljane- CENTER!!! (ni preverjeno)

Ne identificiramo se z nacisti in fasisti! Slovenija je protifasisticna sploh pa Ljubljana!! Pazite skincki da ne boste spet zobe pobirali po Ljubljanskih ulicah kot ste jih leta 2000! Ukrofasisticnih for lepljenja za drogove tukaj ne bo!!! Osebno vam bom je.u mame sam ce slisim za kaksen primer... tocno vemo kdo ste in kje se zadrzujete!!! Ne igrajte se!!!

NePovem92 (ni preverjeno)

Migranti in pokvarjeni lopovi kot je Janković tudi niso dobrodošli. Takih sploh ne potrebujemo.

Starejše novice