Ljubljanainfo
Sre, 24.4.2024 13:53
Poznamo nizko rizične HPV, ki lahko povzročijo nastanek anogenitalnih bradavic (kondilomov), in visoko rizične HPV, ki lahko povzročijo predrakave in rakave spremembe na spolovilih, na ustnem žrelu, na zadnjiku.

Okužba s HPV (človeški papiloma virus) se najpogosteje prenaša preko tesnih stikov s kožo ali sluznico okužene osebe, pogosto med spolnimi odnosi (vaginalnimi, analnimi, oralnimi). 

Možen je tudi prenos preko souporabe brisač, oblačil ali spolnih pripomočkov okužene osebe, pa tudi med porodom. HPV je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb, pri čemer se večina spolno aktivnih posameznikov okuži vsaj enkrat v življenju. Okužbe posamezniki ne zaznajo, saj nima vidnih znakov ali simptomov.

O tem, kako oseba lahko prepozna zgodnje simptome predrakavih oziroma rakavih sprememb na anusu, je dr. Boštjan Mlakar, dr. med, specialist kirurgije, iz zasebne klinike ZDRAV SPLET, povedal sledeče: 

»Oseba lahko opazi krvavitev, neravno površino, ki je srbeča na analnem vhodu ali izrastek v analnem kanalu, ki si ga zatipa s prstom, ker so ti simptomi zelo pogosti tudi pri popolnoma nenevarnih spremembah zadnjika se je potrebno v primeru težav z zadnjikom, ki ne minejo z samozdravljenjem z mazili ali tabletami posvetovati z zdravnikom.«

Anogenitalne bradavice (Condylomata acuminata) so izrastki, ki se pojavijo v okolici zadnjika, v analnem kanalu, na glavici moškega spolnega organa, na mošnji, notranji strani stegen, na sramnih ustnicah, v nožnici, na materničnem vratu, manj pogosto tudi v ustni votlini, grlu ali na glasilkah. 

Te bradavice so običajno mehkejše in bolj gladke kot bradavice na drugih delih telesa. Pojavijo se lahko nekaj mesecev po okužbi. V kolikor pa se kondilomi pojavijo v okolici zadnjika, je priporočljiv pregled analnega kanala, pri ženskah pa tudi nožnice in materničnega vratu.

Večina okužb s HPV izzveni sama od sebe v letu do dveh, do 10 odstotkov okužb s HPV pa je kroničnih.

Dr. Boštjan Mlakar, dr. med, specialist kirurgije, iz zasebne klinike ZDRAV SPLET

Zdravljenje je usmerjeno v odstranjevanje genitalnih bradavic in drugih sprememb. Zdravljenje je praviloma dolgotrajno, odstotek ponovitve kondilomov pa visok. 

Kondilome lahko odstranijo z zamrzovanjem s tekočim dušikom ali jih odstranijo kirurško. O tem, ali ima za bolnika to kakšne posledice, je dr. Mlakar pojasnil:

»Začetne oblike predrakavih in rakavih sprememb zadnjika praviloma zdravimo samo s kirurgijo, pri ostalih pa praviloma z radiokemoterapijo. Od stadija bolezni je odvisno zdravljenje in tudi morebitne težave, ki so lahko posledica zdravljenja.«

Rutinskega testiranja se v Sloveniji ne izvaja, razen preventivnega programa ZORA, kamor pa so vabljene le ženske. Za moške žal ni nobenega podobnega preventivnega državnega programa.

Tudi če ste že odrasla oseba ali ste bili v preteklosti že okuženi, s cepljenjem pomembno zmanjšamo obremenitev na račun morebitnih novih okužb. Seveda pa cepivo ne bo odpravilo že prej obstoječe okužbe ali bolezni.

Najpogosteje za okužbo sploh ne vemo, saj večinoma ne kaže simptomov, le v nekaterih primerih se pojavijo bradavice. Predrakave spremembe se pojavijo pri osebah, kjer je prišlo do okužbe z visokorizičnim genotipom HPV in tam, kjer okužba vztraja. 

V kolikor ne gre za bradavice in so spremembe vidne ali tipne, se je pa najverjetneje že razvil rak.

Starejše novice