Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 16.4.2024 07:00
Slovenija po številu traktorjev na prebivalca izstopa, saj ima povprečno vsak 17. Slovenec doma traktor. Imajo kmetje preveč dragih, velikih traktorjev? Na kmetijsko gozdarski zbornici pojasnjujejo, zakaj temu ni tako.

Slovenija je po številu traktorjev na prebivalca prava velesila, saj ima povprečno vsak sedemnajsti prebivalec doma traktor. To nas na svetovni lestvici postavlja na prvo mesto po številu traktorjev na prebivalca. 

Konec leta 2022 je bilo v Sloveniji registriranih več kot 119.000 traktorjev.

Imajo kmetje preveč dragih, velikih traktorjev? »Gre za zmoto,« pravijo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. 

Povprečna starost registriranih traktorjev je v Sloveniji skoraj 21 let

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je objavila razloge, zakaj menijo, da v Sloveniji traktorjev ni preveč.

Kot so zapisali, se s traktorjem poveča storilnost in učinkovitost kmetovanja, obdela se večje površine zemlje v krajšem času in z manj napora. Dodajajo, da traktorji pomagajo tudi v primeru naravnih nesreč, z njimi kmetje vzdržujejo ceste, brežine ob cestah, pozimi plužijo.

Traktorji prav tako zmanjšujejo stroške kmetovanja, saj nadomestijo delo ljudi, drugih orodij in živali.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije poudarjajo, da je veliko traktorjev Sloveniji starih. Povprečna starost traktorja v Sloveniji je 20,6 let.

Večji in novejši traktorji omogočajo varnejše delo na kmetiji

V kmetijstvu in gozdarstvu so pogoste nesreče pri delu, tudi smrtne. 

V Sloveniji je vsako leto zabeleženih okoli 150 prometnih nesreč z udeležbo traktorja, največ v naselju. Letno le v traktorskih nesrečah umre okoli deset oseb.  

Med glavnimi vzroki za nesreče so slaba ocena terena, vožnja čez rob cestišča, neprilagojena hitrost ter vstop na traktor ali na priključek, ko se ta že premika.

»Večji in novejši traktorji omogočajo varnejše delo na kmetiji,« poudarjajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. 

KGZ: »Dobro je, da imamo slovenskega kmeta in varne traktorje«

Ob tem so izpostavili, da se na ravni Evropske unije zbirajo sredstva za razvoj kmetijstva, tudi mehanizacije, za zagotavljanje varnosti kmetov ter kakovostne in cenovno dostopne hrane za vse.

Le tako lahko okoli dva odstotka kmetov pridela hrano za vse prebivalce Evropske unije, ki opravljajo druga dela in hrano kupujejo po dostopni ceni. 

»Tehnološki razvoj traktorjev lahko primerjamo z razvojem v avtomobilski industriji,« pojasnjujejo: »Traktorji postajajo bolj varni, bolj zmogljivi in okolju prijazni.«

»Dobro je, da imamo slovenskega kmeta in varne traktorje,« so zapisali za konec: »To vsem zagotavlja prehransko varnost.«

Starejše novice