Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 24.11.2021 09:13
Civilna iniciativa staršev za zaščito otrok je na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki določa obvezno samotestiranje otrok na novi koronavirus.

V civilni iniciativi nasprotujejo tako samotestiranju kot tudi nošenju mask v šolah.

V civilni iniciativi so pobudo za ustavno presojo vložili, ker menijo, da je »vlada pod krinko varovanja splošnega zdravja šla predaleč« ter da odloki niso ustavni oziroma silijo ravnatelje, učitelje in starše v protipravna ravnanja.

Nasprotujejo ukrepom, ki so po njihovem mnenju tudi vsebinsko vprašljivi, saj so »rezultati ukrepov v zadnjem letu porazni in vedno slabši«. Z odloki brez zakonske podlage in drugimi predpisi država ne more omejevati pravic državljanov, še najmanj pa otrok, so zapisali v iniciativi, kjer nasprotujejo tudi nošenju mask v šolah.

Spomnimo

Učenci in dijaki se morajo od 17. novembra trikrat tedensko obvezno samotestirati na novi koronavirus. Tisti, ki se ne testirajo, hkrati pa niso cepljeni ali preboleli, se morajo začasno izobraževati na daljavo. Po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport testiranje zavračajo in se izobražujejo na daljavo manj kot trije odstotki učencev.

Pred začetkom obveznega testiranja v šolah je bilo sicer slišati kar nekaj pomislekov, tudi osnovnošolskih ravnateljev, ki so predlagali, naj se učenci prve triade samotestirajo doma, a je nato samotestiranje v šolah steklo dokaj gladko.

Kljub temu nekateri starši testiranju v šolah in obveznemu nošenju mask nasprotujejo, kar se ponekod izražali tudi s protestiranjem pred šolami.

Starejše novice