Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sre, 13.1.2021 12:47
Med razlogi za prehajanje med občinami se pogosto znajde tudi prjavljeno začasno prebivališče. V zadnjem času pristojni opažajo, da prihaja do izigravanja epidemioloških ukrepov s poslovnimi najemi in prijavami začasnega prebivališča.

Na družbenem omrežju Facebook smo zasledili kar nekaj objav povpraševanja posameznikov po možnosti daljšega najema apartmaja z urejenim začasnim prebivališčem. 

Najemam apartma v Kranjski Gori ali na Krvavcu z urejenim začasnim prebivališčem, minimalno za en mesec, se glasi eden od zapisov.

In prav v Kranjski Gori beležijo izrazit porast prijave začasnih prebivališč, število prebivalcev se je podvojilo. V obdobju zadnjih treh mesecev preteklega leta je začasno prebivališče prijavilo kar 2015 oseb, v enakem obdobju leto prej pa le 149. 
 

Poleg očitnega porasta prijave začasnih prebivališč prihaja tudi do neupravičenih poslovnih najemov nepremičnin v turističnih krajih. Vlada z zadnjim odlokom ni posebej regulirala te dejavnosti. Najemi nepremičnin so možni za poslovne razloge, ki so nedefinirani in zato je njihovo upravičenost težko preverjati, so za STA izpostavili na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu za občine Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Luknje v sistemu omogočajo izkoriščanje poslovnih najemov nastanitev in začasne prijave, to pa je nemogoče sankcionirati, so jasni na inšpektoratu. 

Ker sobodajalci ne morejo izvajati turistične dejavnosti in najem za fizične osebe ni mogoč, so izkoristili neurejeno zakonsko podlago in omogočajo poslovni najem. Tako povsem legitimno oddajajo svoje nastanitve. 
 

Starejše novice