Slika je simbolična (foto: Bobo).
STA
Pet, 15.9.2023 16:17
Pred nedeljskim svetovnim dnevom varnosti pacientov v številnih zdravstvenih ustanovah v sodelovanju z Zvezo organizacij pacientov Slovenije poteka dan odprtih vrat, tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije Gregor Cuzak je na novinarski konferenci povedal, da lahko bolniki pripomorejo k večji varnosti, če razumejo terapijo in se z njo strinjajo, prav tako, če razumejo postavljeno diagnozo.

 

To ne pomeni, da postanejo strokovnjaki, pač pa da zaupajo strokovnjakom in včasih opozorijo na nenamerne napake - njihova vloga tako ni zgolj pasivna. »Vemo, da ko smo odpuščeni iz bolnišnice, je kakovost našega zdravljenja odvisna tudi od tega, kaj mi počnemo,« je poudaril.

Varnost bolnikov je v medicini ključna, enako tudi v UKC, je poudaril generalni direktor UKC Marko Jug. V trenutnih razmerah, ko obravnavajo veliko število bolnikov in se soočajo s pomanjkanjem kadra, včasih prihaja do stisk, ki pa jih je treba prepoznati in obvladovati.

V ta namen so v kliničnem centru pripravili tudi sobo pobega na temo Skupaj do varnosti - izzivi za bolnike in zdravstveno osebje. Ideja je po besedah generalnega direktorja nastala v prizadevanjih UKC za iskanje lastnih šibkih točk in njihovem premoščanju.

 

Navdušenje nad sobo pobega je izrazil tudi Cuzak: »Tam spoznaš, da je že obisk bolnika (...) zelo kompleksna operacija.«

V zvezi organizacij pacientov si sicer prizadevajo za ločevanje napak v zdravstvu od krivde. »Napaka je najprej priložnost, da si jo priznamo, potem pa je priložnost, da se iz napake nekaj naučimo,« je poudaril.

Po njegovi oceni podatki kažejo, da v Sloveniji med napako in krivdo odnos ni urejen, saj je na nacionalni ravni ministrstvu za zdravje letno prijavljenih samo 100 napak. Glede na število zdravstvenih storitev pa bi po njegovih besedah pričakovali, da bi bilo letno prijavljenih 20.000 napak. Med njimi so tudi primeri nepravilnosti, zelo redko pa se pojavijo naklepne napake ali malomarnost, je prepričan Cuzak.

V UKC sicer vsak dan sporočijo približno 20 odklonov, vendar gre večinoma za manjše napake, je pojasnil Jug.

 

Poleg sobe pobega so v UKC pred nedeljskim svetovnim dnevom varnosti pacientov v sodelovanju s pooblaščenci za varnost pacientov, zaposlenimi in predstavniki društev pacientov v avli glavne stavbe postavili informativne stojnice, na temo varnosti pacientov pa so organizirali tudi okroglo mizo.

Svetovni dan varnosti pacientov bo v nedeljo potekal pod geslom Glas pacientov. V zvezi organizacij pacientov ob tem župane pozivajo, naj zvečer spomenike, mostove in stavbe po državi osvetlijo z oranžno barvo.

Starejše novice