Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 16.9.2021 16:13
Izpolnjevanje pogoja PCT je obvezno tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, izjema so nujni primeri. Kaj pa, če se želimo cepiti?

Odlok o PCT določa, da je izpolnjevanje pogoja obvezno za dostop do skoraj vseh storitev. Od 15. septembra morajo vsi, ki prihajajo v bolnišnico na preglede in koriščenje drugih zdravstvenih storitev, predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja, razen v nekaterih izjemah. 

Pogoj ne velja za nujno medicinsko pomoč, za osebe mlajše od 12 let, za osebe, ki spremljajo otroka do 15 leta starosti in za osebe, ki niso zmožne skrbeti zase.

Pojem »nujna medicinska pomoč« namreč ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje pacienta.

Kako je z dostopom do cepilnega mesta?

Cepljenje ne sodi pod nujno medicinsko pomoč, zato si lahko, če do črke natančno sledimo zapisu v vladnem odloku, razlagamo, da je pogoj PCT potreben tudi za dostop do cepilnega mesta in za cepljenje. Preverili smo, kaj se na ljubljanskih cepilnih mestih dogaja v praksi.

»Za cepljenje to ne velja«

Poklicali smo v Medicinski center Ljubljana, kjer so nam pojasnili, da se z nastalo situacijo spopadajo tako, da so v njihovem centru cepljenje iz ambulant preselili v avlo, kjer imajo dve ločeni enoti, izven medicinskega centra. Cepljenje torej namesto v ambulantah zdaj izvajajo v avli. Izpolnjevanja pogoja PCT pri tistih, ki pridejo na cepljenje, ne preverjajo. 

Na ostalih mobilnih enotah Medicinskega centra Ljubljana za izvajanje dejavnosti režima niso spreminjali, izpolnjevanja pogoja PCT ob prihodu ne preverjajo.

Z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da izpolnjevanje pogoja PCT ni pogoj za cepljenje. Tam se torej lahko cepite, tudi če niste preboleli koronavirusa ali niste testirani. 

Podobno izpostavljajo v Zdravstvenem domu Ljubljana: »Za cepljenje to ne velja. Cepite se lahko tudi, če koronavirusa niste preboleli ali niste testirani.«

Starejše novice