Pia Seidl
Tor, 1.2.2022 14:36
Dostava hrane, knjig, daril in osnovnih živil na dom je zaradi priročnosti za marsikoga postala nenadomestljiva.

Slovenci smo v začetku pandemije covida-19 začeli pogosteje naročati dostavo na dom, saj je bila ta zaradi zaprtja marsikatere storitve in nakupovalnega centra nepogrešljiva. 

Dostava pa že nekaj časa ni omejena samo na hrano, saj lahko s pomočjo aplikacije na dom naročite tudi osnovna živila, knjige in celo darila.

Kaj smo najraje naročali Slovenci?

Lani smo na dom Slovenci najpogosteje naročali burgerje s krompirčkom, pad thai in falafel.

Uporabniki platforme Glovo so po svetu na dom pogosto naročali pice, burgerje in piščanca. Med drugim so njihovi dostavljalci dostavljali tudi ločitvene dokumente, odvajala in insekte za anakondo.

Ob nedeljah so uporabniki aplikacije naročali hrano, po kateri zares hrepenijo. To so bile na primer raznorazne lokalne sladice in sladoled, Slovenci pa smo posegali po bolj zdravih izbirah in svoje hrepenenje po sladkem krotili s smutiji.

Vse večje zanimanje za trajnost

»Leto 2021 je bilo za Glovo tudi zeleno. Zaznali smo kar 48 odstotkov naročil iz veganskih restavracij, 90 odstotkov vseh naročil pa ni vsebovalo plastičnega pribora za enkratno uporabo. Več kot polovica vseh naročil je bilo v Kirgizistanu, Italiji in Ukrajini dostavljenih z okolju prijaznimi prevoznimi sredstvi.

Uspešno leto 2021 je tako več kot 180.000 Glovovih kurirjev zaključilo s kar 571.745.324 opravljenimi kilometri, kar ustreza 52.000 krogom okoli Lune,«  so sporočili s podjetja Glovo.

Kako radodarni smo Slovenci glede napitnin?

Aplikacija omogoča tudi dodeljevanje napitnin in Slovenija se je pri puščanju napitnin uvrstila na deseto mesto izmed 25. Na prvem mestu so romunski uporabniki aplikacije, ki so v povprečju dodelili 7,60 evra napitnine, sledi jim še Španija s štirimi evri in Hrvaška z 2,90 evra.

 

Starejše novice