Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 23.4.2022 08:02
Spomladi nas narava razveseljuje z mnogimi rastlinami, ki jih lahko dodamo tudi v svoj vsakdanji jedilnik.

Poznamo kar nekaj užitnih rastlin, ki jih lahko naberemo kar na domačem travniku ali gozdu. V sebi pa skrivajo dragocene sestavine in učinkovine.

Predstavljamo vam nekaj rastlin, ki jih lahko naberemo v naravi in ideje za njihovo pripravo. Katera pa je vaša najljubša rastlina?

  • Trobentica je pri nas najpogostejša predstavnica jegličev in ena prvih pomladnih rastlin, ki nam pomaga, kadar imamo zamešene dihalne poti. Vsebuje namreč številne učinkovine, uporabni pa so cvetovi, listi in korenina. Liste in cvetove lahko jeste surove ali kuhane.
  • Navadni pljučnik najpogosteje raste na robovih mešanih bukovih gozdov. Je užiten, pojemo lahko tudi njihove cvetove. Lahko se skuha v obliki čaja, ali pa se uporablja v juhah.
  • Navadna zvezdica ali kurja črevca se rada zaseje na vrtove. Čeprav je na vrtu obravnavana kot plevel, je užitna, saj vsebuje veliko magnezija, vitamina c in drugih mineralov. Zato se je uporabljala tudi za čiščenje telesa. Iz nje si lahko pripravite svežo solato, špinačo ali pa pesto.
  • Bršljanasta grenkuljica ima značilen močan vonj, zato se jo po navadi dodaja v manjših količinah. Užitna je predvsem kot začimba, pogosto pa jo dodajamo juham ali solatam. 
  • Navadni regrat je uporaben tudi kot zdravilna rastlina, uporablja se lahko cel, tudi korenina. Dober je za čiščenje telesa, spodbuja delovanje jeter, žolca in ledvic. Z njim si lahko pomagate tudi pri revmi in putiki. Spomladi se pogosto uporablja v solati, pojemo ga lahko kot blitvo s krompirjem, lahko pa pripravimo tudi regratov med.
  • Čebulice čemaža so še boljše kot česen, močne, pekoče in dišeče ter očistijo pljuča. Užitni pa so tudi njegovi cvetovi, s katerimi lahko začinimo solate, juhe, testenine ali krompir. Iz čemaža lahko skuhamo tudi juho ali marmelado.
  • Mladi vršički in listi kopriv so odličen stimulator presnove železa in kalcija. Čaj iz njih razstruplja telo, že od nekdaj pa se koprivo uporablja tudi pri zdravljenju revmatičnih obolenj. S koreninami kopriv pa lahko tudi okrepimo lasne korenine in pospešimo rast las. Uporabljajo pa se tudi plodovi koprive, semena, in veljajo za eno najboljših super živil za izboljšanje krvne slike in odpornosti. Koprivo lahko v kuhinji uporabimo kot zelenjavo, skuhamo jo lahko kot špinačo in iz nje naredimo juho ali zavitek.
  • Narezani listi tropotca so prav tako lahko odličen dodatek zelenjavnim solatam, krompirju in polenti. V želodcu delujejo protivnetno in lajša simptome zakisanosti. Lahko ga uporabimo tudi za čaj proti prehladu ali iz njega pripravimo sirup proti kašlju in bronhitisu.

Rastline kot dekoracija

Cvetove rastlin pa lahko uporabimo tudi kot dekoracijo.

Potrebujemo cvetove užitne rastline, jajčni beljak in sladkor. Rastlino najprej s čopičem premažemo z beljakom, nato pa posujemo s sladkorjem in jo odložimo na peki papir. Nato počakamo, da se strdijo in že lahko z njimi okrasimo našo sladico ali pa jih spravimo nazaj v hladilnik.

Previdno, nabirajmo samo rastline, ki jih poznamo

Čeprav nam narava ponuja pester izbor rastlin, pa niso vse rastline užite. Zato je pomembno, da nabiramo tiste, ki jih poznamo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice