Slika je simbolična.
Anonimnež (ni preverjeno)
Pet, 20.1.2023 18:00
Zimske počitnice so že skoraj za ovinkom.

Za osnovnošolce in dijake osrednjeslovenske regije se bodo težko pričakovane zimske počitnice letos pričele v ponedeljek, 6. februarja, in bodo trajale do petka, 10. februarja.

V istem terminu se bodo počitnic razveselili tudi učenci gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Koste.

Nekoliko prej pa bodo letos nastopile počitnice za učence koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije, saj bodo lahko svoje knjige dali na stran in se predali zimskim radostim že v ponedeljek, 30. januarja. Počitnice bodo trajale vse do petka, 3. februarja.

Razlog za spremembo datuma letošnjih zimskim počitnic, ki so običajno konec februarja, je nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto potekalo v Planici med 21. februarjem in 5. marcem.

Aktivnosti, ki bodo popestrile zimske počitnice

Vsi tisti, ki za počitnice iz takšnih ali drugačnih razlogov ostajate v Ljubljani, so na ljubljanskem javnem zavodu pripravili vrsto aktivnosti, ki bodo popestrile zimske počitnice vaših osnovnošolcev. 

Na zabaven način bodo lahko med drugim spoznavali 2000 let staro zgodovino, uživali v pestrih grajskih dogodivščinah, ustvarjali animirani film, v kinu spoznavali skrivnosti ledene dobe ter razmišljali o vplivu človeka na naravo.  

»Že danes lahko rezervirate enega, dva, tri ali štiri dni počitniškega programa, ki bo vašim otrokom počitnice popestril z zabavo in spoznavanjem novih zgodovinskih in umetniških veščin,« so zapisali iz Mestne občine Ljubljana.

Predviden program

V ponedeljek, 6. februarja, bo 9. in 13. uro na kuharski delavnici Postani (Master)chef rimske kuhinje!, ki bo v Mestnem muzeju, rimski kuharski mojster Apicij predstavil svoje kuharske mojstrovine. 

V torek, 7. februarja, bodo otroci med 9. in 13. uro na ustvarjalni delavnici Čudovito čudni svet v Mestni galeriji ustvarjali svetove, polne fantastičnih bitij in sanjskih prizorov. Na delavnici bomo barvali, risali in izrezovali ter naše motive večkrat prerisali s kopirnim papirjem.

V četrtek, 9. februarja, bomo od 9. do 13. ure v Mestnem muzeju na delavnici Ugani, kdo sem? spoznavali znane obraze iz ljubljanske zgodovine. 

V petek, 10. februarja, pa bo v Mestnem muzeju med 9. in 13. uro potekal Dan za arhitekturni in lutkarski izziv, na katerem bodo otroci izvedeli, s kom se je Plečnik dopisoval, s kom je hodil na sprehod in za koga je veliki arhitekt načrtoval nove stavbe in mostove v mestu.

Možnosti zimskega varstva

V času štiridnevnega zimskega počitniškega varstva od 6. do 10. februarja bodo v Družinskem centru Mala ulica organizirali varstvo za šolarje od 1. do 5. razreda.

Zimske počitnice bodo namenjene raziskovanju narave. Otroci se bodo preizkusili tudi v kuhanju oziroma peki.

Počitniško varstvo v Mali ulici se začne ob 7.30 in traja do 16.00. V skupini bo največ 15 otrok, za katere bosta skrbela dva sodelavca Male ulice.

Dnevni ritem varstva:

7.30–9.00 prihod otrok, spoznavne igre, prosta igra
9.00–10.00 zajtrk v Mali ulici
10.00–12.00 tema dneva (obiski, izleti, ustvarjalnice, pogovor)
12.30–13.30 kosilo
13.30–15.00 prosta igra na zunanjem igrišču ali v telovadnici
15.00–16.00 popoldanska malica v Mali ulici, prosta igra in odhod

Starejše novice