Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 3.1.2024 07:00
Resda se to dogaja le redko, usposabljanja za gašenje pogonskih baterij pri nas še ne potekajo.

Pred približno dvema tednoma je na štajerski avtocesti zagorelo tovorno vozilo, ki je prevažalo avtomobile – med njimi je bil tudi električni. Kot je poročala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, je zagorel ravno ta.

V požaru je bilo v celoti uničenih sedem avtomobilov; še dve sta bili poškodovani, kakor tudi tovorno vozilo.

Takšnih je le malo

Skratka, vzrok za požar naj bi bila napaka na električnem avtomobilu, zato smo se za dodatna pojasnila v zvezi z gašenjem »baterij« obrnili na ljubljansko gasilsko brigado.

Že takoj so poudarili, da je »požarov na električnih vozilih, kjer bi bila pogonska baterija vzrok požara, zelo malo«. 

»Vzroki za požare na električnih vozilih so namreč lahko povezani s polnjenjem vozila, prometnimi nesrečami, zaradi napak na električnem sistemu in okvar na ostalih komponentah v vozilu ter drugih vzrokov.«

Zahtevnejše gašenje

Kar se tiče samega gašenja, to poteka tako kot v primeru gorečih vozil z motorji z notranjim zgorevanjem, »običajno z vodo in ročniki«.

»Pri tem je treba biti previden, predvsem zaradi možnosti plamenskega curka in odmetavanja kovinskih delcev iz pogonske baterije.

Samo gašenje pogonske baterije je zahtevnejše. Te so shranjene v kovinskih okvirjih in običajno vgrajene v dno vozila. Zato je tudi dostop do baterijskih sklopov težji. Le redki proizvajalci imajo v ta namen posebne odprtine v notranjosti vozila, ki omogočajo gašenje baterijskih modulov. Za gašenje pogonskih baterij sicer obstajajo določeni gasilni pripomočki in naprave, s katerimi pa je treba biti previden, saj lahko, namesto da bi hladili oziroma gasili baterijske module, povzročimo kratek stik na njih, kajti baterijski moduli so v zaščitnem okviru zelo stisnjeni. 

Če na običajen način, s pomočjo vode in ročnikov ali s pomočjo določenih gasilnih pripomočkov in naprav ne moremo pogasiti požara na baterijah, lahko vozilo oziroma baterijski sklop potopimo v zato namenjen zabojnik, ki ga napolnimo z vodo. V Sloveniji namenskih zabojnikov trenutno še nimamo, zato bi se verjetno uporabljali improvizacijo z drugimi vrstami zabojnikov, vendar je vprašanje, ali bi odigrali enako vlogo pri samem gašenju oziroma hlajenju pogonske baterije (skrb, da bi prišlo do odtekanja gasilne vode).

Usposabljanja za gašenje pogonskih baterij pri nas še ne potekajo, predvsem zaradi visokih cen le teh, so se pa določeni gasilci za to že usposabljali v tujini,« je za Ljubljanainfo pojasnil Tomaž Ažbe, namestnik vodje izmene v gasilski brigadi Ljubljana.

Strupene in okolju nevarne snovi

Pa je takšna voda primerna za izpust v okolje?

»Tuje raziskave kažejo, da bo pri gašenju električnih vozil in pogonske baterije na odprtem uporaba gasilne vode precej velika, kar bo povzročilo, da se bo koncentracija strupenih in okolju nevarnih snovi zmanjšala, kar bo imelo tudi manjši vpliv na okolje. Še vedno pa te raziskave opozarjajo na previdnost pri gašenju v okoljih, kjer bi gasilna voda lahko imela vpliv na ekosistem in pitno vodo. V primeru gašenja v zabojnikih pa mora iti ta voda obvezno na čistilno napravo, saj so koncentracije strupenih in okolju nevarnih snovi v njej zelo velike,« je še pojasnil Ažbe.

Starejše novice