Foto: Bobo
STA
Pet, 15.12.2023 19:00
Infektologinja Mateja Logar opozarja, da med virusnimi okužbami prevladuje koronavirus.

Med virusnimi okužbami še vedno prevladuje koronavirus, s katerim je okužena približno tretjina hospitaliziranih, a je covid-19 večinoma pridružena bolezen. 

Na ljubljanski infekcijski kliniki je hospitaliziranih 80 bolnikov, od tega jih osem potrebuje intenzivno terapijo, je za STA povedala infektologinja Mateja Logar

»Od 80 hospitaliziranih bolnikov jih je nekaj takšnih, pri katerih je covid-19 vodilna diagnoza, se pravi tisto, zaradi česar so prišli v bolnišnico. Pri teh je v ospredju starejša populacija s številnimi pridruženimi boleznimi. Ti imajo dejavnike tveganje za težji potek bolezni,« je izpostavila infektologinja. 

Po njenih besedah je bila večina ljudi, ki prihajajo na infekcijsko kliniko, cepljena v prvem obdobju, poživitvenih odmerkov pa večina posameznikov iz rizičnih skupin ni prejela

Na infekcijski kliniki so zaznali tudi nekaj okužb z gripo, a se po navedbah infektologinje nihče od okuženih z gripo ne zdravi v bolnišnici. 

Med otroci pa se že pojavljajo tudi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom.

Pesti jih pomanjkanje prostora

Logar je povedala, da jo žalosti, da so nekateri bolniki še vedno nastanjeni na hodnikih infekcijske klinike.

»Na žalost je situacija takšna, da ne gre samo za to, da bi bolniki, ki potrebujejo hospitalizacijo, prenočili na hodniku in da bi naslednje jutro oziroma tekom dneva našli ustrezno namestitev na oddelkih, tako da žal včasih na hodniku ostanejo tudi po štiri dni,« je dodala. 

Dodatne postelje so trenutno na voljo v Bolnici Petra Držaja v Šiški, v diagnostično-terapevtskem servisu, kjer se je napovedovala možnost zagotovitve dodatnih postelj, pa po besedah Mateje Logar »večjih aktivnosti v tej smeri trenutno ni«, ker so tudi prostori v Bolnici Petra Držaja v Šiški trenutno preveč zasedeni.

Infektologinja je opomnila še, da je cepljenje še vedno priporočljivo, kot najbolj smiselno pa je izpostavila cepljenje proti gripi in covidu-19. 

Še vedno so priporočljivi tudi ukrepi za preprečevanje prenosa okužb, kot je redna higiena rok z razkuževanjem in izogibanje prostorom, kjer je večje število ljudi, med katerimi je izpostavila zlasti nakupovalna središča.

Starejše novice