Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 1.9.2023 09:19
Danes se izteče rok, do katerega morajo gospodarski subjekti, ki želijo dobiti predplačilo povrnitve gospodarske škode po ujmi, oddati oceno škode.

Za ostale subjekte, ki želijo uveljaviti škodo, a ne potrebujejo predplačila, je rok 20. september.

Oceno škode lahko prijavijo vsi subjekti - gospodarske družbe, samostojni podjetniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, zadruge in zavodi. Izjema so tisti, ki sodijo v primarni sektor kmetijske proizvodnje, sektor ribištva in akvakulture.

Za prijavo škode ni treba imeti sedeža ali poslovne enote v prizadeti občini, saj med upravičena podjetja sodijo tudi vsa tista podjetja, ki so v prizadetih občinah utrpela škodo. Uprava RS za zaščito in reševanje kot potencialno prizadete občine opredeljuje občine v dolenjski, gorenjski, koroški, osrednjeslovenski, notranjski, pomurski, podravski, posavski, severnoprimorski, vzhodno- in zahodnoštajerski in zasavski regiji, so ta teden pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Predmet ocene škode so lahko tudi stroji in oprema, ki so bili pred nesrečo računovodsko že amortizirani, vendar so še zmeraj imeli tržno ali uporabno vrednost. Slednje bodo upravičenci v nadaljevanju dokazovali s cenilnimi zapisniki, pojasnjujejo na ministrstvu.

Obrazci in navodila ter pogosta vprašanja z odgovori so na voljo na podstrani ministrstva.

Gospodarski minister Matjaž Han je ob robu izredne seje DZ v četrtek povedal, da je bilo do srede oddanih okoli 300 vlog, večino pa da jih pričakujejo v zadnjih dveh dneh pred iztekom roka. Podatki o številu prijav bodo predvidoma znani v ponedeljek.

Za pomoč gospodarstvu za odpravo posledic škode po poplavah je po noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je bila sprejeta kmalu po ujmi v začetku meseca, na voljo več ukrepov.

Podjetja lahko zaprosijo za povrnitev dela škode na strojih in opremi in na zalogah ter zaradi izpada prihodka. Dobijo lahko pomoč v višini do 60 odstotkov škode, če so imela sklenjeno zavarovanje, oz. do 50 odstotkov škode, če zavarovanja niso imeli. Pri tem lahko dobijo predplačilo, in sicer v višini do 10 odstotkov ocenjene škode.

Podjetjem so na voljo tudi različne oblike likvidnostne pomoči. Delodajalci so se lahko do 28. avgusta prijavili za državne subvencije nadomestila plač delavcem, ki so jih poslali na čakanje na delo ali ki uveljavljajo višjo silo. Pomoč države bodo lahko prejeli tudi samozaposleni, ki jim bodo prihodki zaradi posledic poplav letos glede na lani upadli za vsaj polovico. Obrazec bo na voljo predvidoma 25. septembra, izjavo bodo morali prek eDavkov vložiti do 30. septembra, prvo izplačilo pa bo izvedeno 10. oktobra.

Starejše novice