Ekipa LJFW letos še posebej veliko pozornosti namenja zavedanju pomena izbire svojih oblačil. Naj bodo ta modna, hkrati pa trajna in ekološka. Vir: LJFW.
V ponedeljek se je na LJFW vse vrtelo okoli trajnostnega vidika mode, ki so ga organizatorji izpostavili že v preteklih edicijah, trajnostno modo pa želijo slovenskemu občinstvu približati tudi letos.

Živimo v času hitre mode, kjer industrija instant kolekcij predstavlja velik problem svetovnega onesnaženja. Želja ekipe LJFW je, da bi se potrošniki začeli bolj zavedati svoje odgovornosti pri kupovanju oblačil. V tujini kar nekaj oblikovalcev svoje kolekcije ustvarja trajnostno in z mislijo na okolje in takšen pristop želijo spodbuditi tudi v slovenskem modnem okolju. 

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so si obiskovalci ogledali modne filme kar petih znamk in razstavo z naslovom Moda. Trajnostno. Smisel. Temu je sledila okrogla miza s profesorico Eleno Fajt in oblikovalko znamke Things I miss, Tino Princ. Ta svojo znamko že leta ustvarja z mislijo na okolje. Poslužuje se tudi predelave kosov starih kolekcij in tako poskrbi, da material kroži in s tem čim manj bremeni okolje. Prinčeva namreč meni, da povpraševanje kroji ponudbo in da imamo potrošniki pravzaprav večji vpliv, kot pa oblikovalci sami. Stvari se počasi obračajo na bolje. Vedno več slovenskih oblikovalcev pri načrtovanju kolekcij upošteva vidik trajnosti in dela v dobro našega planeta. 
 

V podhodu Ajdovščina je bila na ogled kolekcija Kiss the future, prva četrtina kreacij študentov NTF. Vsak je svoje delo predstavil na svoj način a s skupno mislijo na trajnostno oblikovanje. Študentka Klavdija Frelih je recimo idelala nakit z motivi živali, ki so najbolj ogrožene. Kot pravi želi s svojo kolekcijo osvestiti kako pomembno je ohranjanje biotske raznovrstnosti. 
 

Danes si lahko v MAO ogledate razstavo oblikovalca Matica Velerja. Ob 16.00 uri je na vrsti okrogla miza na temo Podporni poklici v modnem sektorju. Ob 18.00 pa bo na ogled kolekcija oblikovalke Maje Štamol in dela študentov NTF. 

Starejše novice