Dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Igor Švab
Ljubljanainfo
Pet, 8.12.2023 12:38
Kamen spotike je dolg. Ena stran namreč trdi, da dolga sploh ni.

Za danes napovedani sestanek z UKC Ljubljana je odpovedan. Odpovedala ga je medicinska fakulteta. Odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete je bil negativen in brez vsebinske obrazložitve, so sporočili.

Kamen spotike je 43 milijonov evrov težki dolg UKC Ljubljana, saj fakulteta zanj izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana pa trdi, da dolga ni, saj da fakulteta za svoje storitve zaračunava previsoke cene.

Destrukcija javnega zdravstva

Dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Igor Švab je v izjavi za medije pojasnil, da je predlog fakultete vseboval stališče, »da denar ni bil problem«. Tako so popustili za 12 milijonov evrov, v predlogu so se strinjali tudi z možnostjo, da bi bila vsa plačila UKC Ljubljana izvedena s pridržkom, kar pomeni, da jih lahko klinični center po zaključku sodnega postopka zahteva nazaj, če bo tako odločilo sodišče.

»Strinjali smo se tudi, da bomo razkrili vse podatke, tudi tiste, ki niso potrebni za izračun cen in se v takih postopkih ne razkrivajo,« je pojasnil Švab.

Medicinska fakulteta prosi, da se v reševanje spora vključita ministrstvo za visoko šolstvo in ministrstvo za zdravje, saj da se dogaja »destrukcija javnega zdravstva«.

Fakulteta tako danes začenja tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana. Izvajali naj bi le nujne laboratorijske storitve.

Sodna odredba

Švab je še dejal, da so se pripravljeni pogajati o cenah storitev, ki naj bi bile, tako jim je bilo očitano, previsoke. Cene sicer določajo na različne načine: nekatere določajo v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, druge po metodologiji iz leta 2010.

Dotaknil se je tudi izplačevanja nagrad zaposlenim na fakulteti – denar naj bi bil namenjen za investicije, in sicer izgradnjo dveh kampusov.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je za STA zjutraj povedal, da se pripravljajo na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče ljubljanski medicinski fakulteti naložilo zagotavljaje storitev za UKC. »Sodno odredbo lahko seveda zahtevajo, lahko tudi mi zahtevamo sodno odredbo, da oni plačujejo tisto, kar mi delamo. Če se pogovarjamo preko sodnih odredb, ne bomo prišli daleč,« je dejal Švab.

Starejše novice