Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Tor, 5.12.2023 09:16
Zaradi ogromnega finančnega dolga Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je fakulteta odstopila od mediacije.

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je v četrtek odstopila od mediacije z ljubljanskim kliničnim centrom. 

Dolg zavoda do fakultete znaša 43 milijonov evrov, dekan Igor Švab pa opozarja, da bodo storitve nehali izvajati 15. decembra.

Medicinska fakulteta za Univerzitetni klinični center Ljubljana izvaja mikrobiološke in patološke preiskave, vključno z obdukcijami in preiskavami tkiv, ključnimi za proces zdravljenja. Lani so na dveh inštitutih za Univerzitetni klinični center Ljubljana izvedli 600.000 preiskav, je razkril dekan Igor Švab v oddaji 24 ur na POP TV.

Po njegovih napovedih bodo priprave na ustavitev storitev začeli v petek, dejansko pa bodo prenehali 15. decembra. To bo za bolnike pomenilo podaljšanje dobe zdravljenja, poslabšanje diagnostike in kakovosti oskrbe, s tem pa tudi podaljšanje čakalnih dob, je opozoril Švab.

V odzivu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so navedli, da je grožnja ustavitve storitev zadnji korak fakultete pri stopnjevanju pritiska, s čimer želi vplivati na izid spora. Poudarjajo, da so že plačali več kot 46 milijonov evrov za storitve fakultete, vendar fakulteta odklanja razkritje ključnih podatkov za stroškovno analizo.

Da bi preprečili ustavitev storitev, so fakulteti ponudili dodatnih 12,8 milijona evrov za likvidnost, vendar z možnostjo zahtevka za vračilo sredstev, če bo forenzična preiskava pokazala na preplačilo. Fakulteta je to ponudbo zavrnila, kar dodatno zaostruje razmere med obema institucijama.

Starejše novice