Ljubljanainfo
Sre, 12.4.2023 18:00
V Celju narašča število primerov medvrstniškega nasilja. Center za socialno delo opozarja na družbena omrežja, celjski župan pa izpostavlja, da je mladim treba zagotoviti varen prostor druženja, saj nakupovalna središča to očitno več niso.

Celjski primer medvrstniškega nasilja razkriva, da mladoletniki tovrstnega ravnanja ne skrivajo. Še več, po družbenih omrežjih ga celo napovedujejo in organizirajo zbiranja, kjer nato napadejo posameznike.

»Res se mladoletniki organizirajo preko teh omrežij, da se seznanijo, objavijo in to že načrtno pričakujejo in čakajo prav, da bodo to posneli,« je izpostavil vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto na Policijski upravi Celje Jože Bračko.

Bodo posnetki v opomin staršem?

Celjski župan Matija Kovač je sicer zgrožen na tem, na kakšen način in predvsem s kakšno hitrostjo se je posnetek medvrstniškega nasilja razširil med ljudi.

»Upam pa, da bo s tem tudi v opomin številnim staršem, ki imajo odgovornost za svoje mladoletne otroke, da mogoče premislijo, na kakšen način do njih pristopiti in se o zadevah, ki se dogajajo izven vednosti, tako šol kot družin, tudi pogovoriti,« je dejal Kovač.

Porast medvrstniškega nasilja tako med osnovnošolci, kot srednješolci

Predlani so celjski policisti obravnavali okoli 80 primerov medvrstniškega nasilja, lani pa že 109.

Za kazniva dejanja lahko obravnavajo le starejše od 14 let, pri mlajših pa podajo prijavo na center za socialno delo, ki nato obravnava celotne družine.

»Zaznavamo porast teh oblik nasilja. Porast je tako med osnovnošolsko populacijo, kakor tudi srednješolsko,« je povedala pomočnica direktorice Center za socialno delo Celje Nataša Omladič Ograjenšek.

Zasmehovanje, žalitve in izločanje

Porast medvrstniškega nasilja na centru za socialno delo vsaj delno pripisujejo družbenim omrežjem, kjer so mladoletniki za svoje vrstnike lahke žrtve.

»Kjer so zasmehovani, blateni, izpostavljeni žalitvam in posledično potem tudi izločanju. To so Snapchat, TikTok in Instagram, torej zelo popularna družbena omrežja, kjer izvajajo nasilje,« je dodala Omladič Ograjenšek.

Trendovsko zbiranje v trgovskih centrih očitno ni več varno

Celjski župan pa se ob tem sprašuje, kako pomagati tej generaciji najti prostore, kjer se bodo sami znali kreativno izživeti in poiskati možnosti za svojo ustvarjalnost ter preživljanje prostega časa. 

»Zadrževanje pred trgovskimi centri je že kar nekaj let trendovska praksa in očitno je to tisti prostor, kjer se počutijo dovolj samostojne, sproščene in varne. To seveda ne drži, to so prostori, ki so očitno zelo nevarni, in če je tak primer prišel v javnost, lahko sklepamo, da je primerov takega ravnanja med vrstniki bistveno več,« je še opozoril župan Celja Matija Kovač.

Komentarji (4)

nesmisel smisla (ni preverjeno)

mladoletniki sami organizirajo brez vednost staršev žurko po nakupovalnih objektih-na strehi!!!! pa kje so varnostniki???
a lahko vsak dela kar hoče na katerikoli strehi?????
in mladoletniki se sami izolativno izpostavljajo ker nimajo varstva in potem se starši čudijo da jih pogrešajo, ne vedo kje so - da jih ni kdo ugrabil-in cel halo!!!!!

nesmisel smisla (ni preverjeno)

poanta!!!!!!!!!!!!!! ta nervozna shizofrena mladina(le skupina) ki se imenuje horda ali krdelo zveri uživajo da enega uničijo!!!! ta nasilna skupina je le avtorefleksija zaradi problemov družini oziroma travme iz nje in otroštva!!!!!! ker se ne morejo ali upajo spraviti nad starše pač izberejo eno žrtev za izločitev in pogubo kot je bilo to pri poganih!!!! sreča da je niso prisilili da bi se še dol vrgla s terase---bolana družba!!!!!!!!!!

Foreign (ni preverjeno)

problem današnje družbe izločitev šibkih oziroma takšnih kateri niso primerni za skupino-družbo..ta napad ima dolgo zgodbo.. in bi se lahko končalo nenasilno- ampak nasilni odziv skupine z linčanjem "vrzi jo prek ograje" no, to presega civilizacijski razum, razsodnost in nečloveškost.

defaktolog (ni preverjeno)

a si lahko zamislite, se postaviti v njeno situacijo in da dobivate nekontrolirane udarce iz vseh smeri in ne veš kako se bo končalo?!

Starejše novice