Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 23.12.2022 19:03
Predsednik vlade Robert Golob se je v nedavnem govoru v Bruslju dotaknil tudi prehranskega sistema. Sam je mnenja, da bi morali uživati manj mesa, ustanovil pa je tudi Strateški svet za prehrano.

Rober Golob, predsednik vlade Republike Slovenije, se je v nedavnem govoru v Bruslju dotaknil tudi sedanjega prehranskega sistema.

Sam je mnenja, da če si želimo doseči podnebne cilje, mora k temu prispevati vsak posameznik, tako da uživa manj mesa in več hrane rastlinskega izvora.

»Mislim, da moramo porabiti manj mesa. Bolj se moramo osredotočiti na sadje in zelenjavo oziroma na rastlinske vire,« je dejal Golob.

Naloge Strateškega sveta za prehrano tudi načrtovanje finančnih spodbud za pridelavo rastlin

Predsednik vlade je nedavno ustanovil tudi Strateški svet za prehrano, ki ga trenutno sestavlja 15 članov različnih strok. 

Strateški svet za prehrano bo med drugim pripravljal predloge in strokovne usmeritve za:

  • posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem ter bodo v skladu s podnebnimi zavezami in cilji trajnostnega razvoja;
  • pripravo smernic za promocijo prehranjevanja z živili, ki temeljijo na trajnostni pridelavi in posodobljenih nacionalnih prehranskih smernicah;
  • osveščanje javnosti o potrebi po spremembi prehranjevalnih navad zaradi zdravstvenih, okoljskih in podnebnih vidikov;
  • nadgradnjo politik in strateških dokumentov na področju prehranske politike; za pripravo izhodišč za kmetijski sektor;
  • načrtovanje finančnih spodbud za pridelavo rastlin za neposredno prehrano ljudi;
  • manjšanje količine zavržene hrane in druge naloge.

»Sestava Strateškega sveta za prehrano je zaskrbljujoča«

Na predsednika vlade so se obrnili tudi iz Gospodarskega interesnega združenja Mesne industrije Slovenije, mnenja so, da je sestava nedavno imenovanega Strateškega sveta za prehrano zaskrbljujoča.

Strateški svet za prehrano je brez predstavnikov kmetijskega in živilskega sektorja, v javnosti pa krožijo informacije, da naj bi v njem bila vsaj polovica veganov.

V Mesni industriji Slovenije menijo, da bilo glede na projekcije rasti svetovne populacije do leta 2050 nesmiselno pričakovati, da se bo svet nasitil samo s hrano rastlinskega izvora.

»Vaše pozive k zmanjševanju uživanja mesa pa razumemo kot očiten konflikt interesov med vlado in slovensko mesno industrijo,« so še zapisali v pismu predsedniku vlade.

Starejše novice