Foto: Bobo
STA
Ned, 13.3.2022 10:33
Gibanje Mladi za podnebno pravičnost pripravlja pet podnebnih skupščin, ki bodo priprava za vseslovenske podnebne štrajke 25. marca.

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je nastalo po zgledu mednarodnega gibanja Petki za prihodnost (Fridays for Future). Ljudi vabijo na skupščine, na katerih bodo sestavili zahteve za globalne podnebne proteste pod naslovom Ljudje, ne dobiček, ki bo 25. marca.

Ena skupščina bo potekala v Mariboru, dve v Ljubljani, ena v Kopru in ena prek spleta za vse, ki se skupščin ne bodo mogli udeležiti v živo, so ta teden zapisali v sporočilu za javnost.

Kdaj bodo potekale priprave za podnebni shod?

Prva podnebna skupščina bo potekala 14. marca v Ljubljani, sledile bodo 15. marca v Mariboru, 16. marca v Ljubljani, 21. marca na spletu in 22. marca v Kopru. Skupščine so uvod in priprava za podnebni shod, ki se bo odvil 25. marca.

Podnebna in družbena kriza imata skupni izvor

V vabilu na skupščine so Mladi za podnebno pravičnost opozorili na uničujoče posledice podnebne krize, ki se že kažejo v različnih delih sveta in se bodo »neizbežno poslabšale«.

»Tudi pri nas obeti podnebne krize niso za vse enaki, večje breme bomo nosili delavci, kmetje, ženske, revni in mladi. Mladi in prihajajoče generacije bomo posebej prizadeti, saj bodo posledice podnebnih sprememb z vsakim desetletjem samo še hujše,« so izpostavili.

Socialna neenakost mladih

Hkrati so mladi soočeni s socialnimi neenakostmi, ki večini ne obetajo perspektivne prihodnosti. »Prekarne zaposlitve, nedostopnost stanovanj, poslabševanje dostopa do javnih storitev,« so našteli le nekaj izzivov.

Tako podnebna kot družbena kriza imata skupni izvor, izpostavljajo ob tem: »Živimo v svetu, kjer je prioriteta gospodarska rast in profit, ki so jima podrejene tudi družbene potrebe in okoljske zmogljivosti.«

Naš boj je postal nuja, življenjska naloga

Naloga civilne družbe je prizadevati si za reševanje družbene in podnebne krize.

»Ne glede na razočaranja in jezo je to edina možnost, ki nam preostane - naš boj je postal nuja, življenjska naloga. To je tudi edini način, na katerega lahko nekaj spremenimo in zmagujemo. Zamenjajmo pasivnost s povezovanjem, organiziranjem in aktivnostjo,« so pozvali.

S tem namenom ljudi vabijo na podnebne skupščine, na katerih bodo izoblikovali zahteve za podnebne štrajke, hkrati pa izmenjevali argumente in izkušnje.

Starejše novice