Ljubljanainfo
Sre, 7.9.2022 13:13
Številni uporabniki so bili včeraj neprijetno presenečeni, ko so odprli račun za elektriko.

Višanje cen energentov je v polnem zamahu. Če smo si v zadnjih tednih nekoliko oddahnili zaradi znižanja cen pogonskih goriv, so sedaj številna gospodinjstva lahko upravičeno jezna zaradi višanja cen elektrike.

V teh dneh so številni odjemalci prejeli prvi račun po občutnem višanju cen ponudnika električne energije Gen-I.

Več deset tisoč odjemalcev k Gen-I, zdaj pa šok

V prvem valu podražitev električne energije je Gen-I ohranil stare cene električne energije, ki jih ni spreminjal kar devet let.

Tekom letošnjega leta so zato številni odjemalci prekinili svoja naročniška razmerja pri drugih ponudnikih in za dobavitelja izbrali Gen-I. Takih naj bi bilo več kot 56.000.

A tudi ti niso dolgo uživali v predkriznih cenah elektrike. Gen-I je konec junija napovedal občutno podražitev električne energije za gospodinjstva, nove cene pa so začele veljati z avgustom.

Te dni so tako številni uporabniki dobili nove, občutno višje račune za dobavo električne energije v avgustu 2022.

Bralec nam je poslal računa za porabo elektrike v mesecu juliju in avgustu. Kljub manjši porabi je račun višji. Sprašuje se, kolikšna bo šele razlika pozimi, ko se bodo tudi ogrevali s pomočjo elektrike.

Občutno povišali nižjo tarifo

Podražitev električne energije pri Gen-I pa ni enotna, temveč se razlikuje glede na tarifo. Tako se je elektrika v času višje tarife, ki traja od 6. ure zjutraj do 22. ure zvečer, podražila z 0,0649 evra na 0,0869 evra za kilovatno uro oziroma za 33,8 odstotkov.

Dosti bolj se je podražila elektrika v času nižje tarife. Namesto dosedanjih 0,03599 evra je po novem za kilovatno uro potrebno odšteti 0,0599 evra za kilovatno uro, kar je kar 66,4 odstotkov več.

Pri Gen-I so sicer obljubljali, da povišanje cen povprečnemu odjemalcu poviša izdatek za elektriko za približno 18 odstotkov, hkrati pa so obljubili, da je to edina podražitev za končne uporabnike do konca letošnjega leta.

Starejše novice