Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sob, 26.8.2023 14:00
Prav kmalu bomo lahko na našem nebu opazovali redki nebesni pojav.

Albin Gradišnik iz amaterske vremenske postaje v Krčevini pri Vurbergu, obenem je tudi del skupine Skupine za astronomijo Kasiopeja, opozarja, da bomo lahko prav kmalu na nebu opazovali redek nebesni pojav. 

31. avgusta bo videna polna Luna, ki bo hkrati modra Luna in še super Luna.

Polna Luna, ki bo hkrati modra Luna in super Luna (vse troje v enem), bo nastopila 31. avgusta 2023, ob 3.35. Vendar takrat za opazovanje ne bo to nič kaj posebnega. 

Za opazovanje polne, modre in super Lune zato priporoča 30. avgusta 2023 čas ob vzhodu Lune, to je ob 19:50, ko bo na jugovzhodu. Takrat bo najlepša, najbolj očarljiva in navidezno največja za opazovanje. To bo takoj po zahodu Sonca, torej ob 19.40. 

Kaj sploh je modra Luna? 

Drugo polno Luno v istem mesecu so poimenovali modra luna. 

V povprečju polno Luno na nebu vidimo dvanajstkrat na leto oziroma enkrat na povprečno 29,53 dni. Vsakih 2,72 leta pa se zgodi, da se v istem mesecu, najpogosteje v takšnem, ki ima 31 dni, polna Luna pojavi dvakrat, na začetku in na koncu istega meseca. Ta druga polna Luna v istem mesecu je torej modra luna.

Kljub imenu modra Luna, ta dejansko ne bo modra. Barvo Lune določajo atmosferski pogoji na Zemlji in je izjemno redko, da bi Luna prevzela modri odtenek.

Mogoče je celo, da se v istem letu pojavita dve modri Luni, kar smo doživeli leta 2018, ko sta bila dva kolesarska meseca s po dvema modrima Lunama. To je izjemno redko, le vsakih 19 let. 

Kaj pa je super Luna? 

Super polno Luno so poimenovali tisto Luno, ki je takrat, ko jo vidimo kot polno Luno, na svoji orbiti okrog Zemlje najbližje apsidni točki, torej najbližje Zemlji.

V letu 2023 sta dve taki, vendar bo ta super Luna iz 31. avgusta 2023 najbližja Zemlji, največja in najsvetlejša polna Luna leta 2023. 

Izjemno blizu bo, poudarja Gradišnik. Od Zemlje bo oddaljena le 357200 kilometrov (za lažjo predstavo, svetloba za to razdaljo potrebuje 1,2 sekundi). Ta bližina naredi zorni kot  Lune približno 14-odstotkov večji in do 30-odstotkov svetlejši od mikro Lune, oziroma 6-odstotkov večji od običajne polne Lune, gledano za obdobje v letih med 1550 in 2650, kar ustvari vizualno izjemno zanimiv pogled.

Navidezno gledano iz Zemlje, bo Luna 30. avgusta 2023 videti večja od Sonca.  

Pa mikro Luna? 

Super Lune so sicer bolj pogoste kot modre Lune. Pa mikro Lune? 

Ker Lunina orbita okoli Zemlje ni krog, temveč elipsa se razdalja med Luno in Zemljo skozi mesec in leto ves čas spreminja. V povprečju je razdalja med Zemljo in Luno približno 384.400 kilometrov.

Ko je ta razdalja manjša od 360000 kilometrov ob polni Luni je to super Luna. Če pa je ta razdalja ob polni Luni večja od 405000 kilometrov, se taka polna Luna imenuje mikro Luna.

Te so približno tako pogoste kot super Lune. 

Komentarji (1)

Janja (ni preverjeno)

x

Starejše novice