Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 10.1.2022 17:54
Institut Jožef Stefan, ki pripravlja modele razvoja epidemije, je objavil novo napoved. Po njihovih izračunih bomo v drugi polovici januarja dosegli vrh števila potrjenih okužb, ko bi lahko presegli povprečno deset tisoč pozitivnih testov na dan.

Že v začetku poročila raziskovalci Instituta Jožef Stefan poudarjajo, da lahko epidemijo ustavimo in obvladujemo samo s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej.

»Modelske projekcije namreč ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,« poudarjajo strokovnjaki Instituta Jožef Stefan.

Pri tem dodajajo, da epidemija raste vse hitreje, po njihovih predvidevanjih zaradi vpliva prazničnih druženj in vse hitrejšega širjenja različice omikron.

»Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča,« razlagajo v Institutu Jožef Stefan.

Vir: Institut Jožef Stefan

Dnevno tudi več kot deset tisoč pozitivnih testov?

Po njihovih napovedih bi naj vrh števila potrjenih okužb predvidoma dosegli v drugi polovici januarja, ko bi lahko presegli povprečno deset tisoč pozitivnih testov na dan, kar lahko preseže kapacitete za PCR testiranje. 

Vrh v bolnišnicah pa bi naj po napovedih Instituta Jože Stefan predvidoma dosegli prvi teden februarja, ko bi se lahko približali vrednostim na vrhuncu četrtega vala.

»Dosledno izvajajmo pravilo PCT in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za težji potek bolezni,« poudarjajo slovenski strokovnjaki.

Vir: Institut Jožef Stefan

Do zdaj se je okužila že polovica prebivalstva

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak petstoti prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 1,4 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak sedemdeseti prebivalec.

Pri tem na Institutu Jožef Stefan ocenjujejo, da je dovzetnih še približno četrtina prebivalcev, ker cepiva niso stoodstotno učinkovita in ker imunost s časom upada.

Vir: Institut Jožef Stefan

Starejše novice