Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 10.1.2022 15:58
Naše območje je v zadnjih nekaj tednih streslo več potresov.

V preteklem letu so se slovenska tla zatresla kar nekajkrat. Povsem mirno ni minil niti zadnji dan v lanskem letu, ko je potres presenetil Šmarjeških Toplic in Škocjana.

Za Slovenijo je sicer značilna zmerna potresna aktivnost

»Potresi so naravni pojav, ki se ga ne da napovedati na način, da bi napovedali kje, kdaj in kako močan potres se bo zgodil,« so za Ljubljanainfo povedali na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Dobrih 2000 potresov letno

Od leta 2004 naprej, ko je začela obratovati nova državna mreža potresnih opazovalnic, je povprečno letno število potresov, ki jih zabeležijo seizmografi državne mreže potresnih opazovalnih, dobrih 2000.

»To so večinoma šibkejši potresi. Veliki večini teh potresov ne sledi močnejši potres. Prebivalci Slovenije čutijo povprečno 100 potresov na leto,« izpostavljajo strokovnjaki.

Zakaj nastane potres?

Kaj sploh je potres? Poznavalec potresov Marko Vidovič pove, da gre za izvir seizmične energije, ki je posledica tektonskih napetosti. Potres tako nastane v trenutku, ko se v žarišču del potencialne energije spremeni v kinetično energijo elastičnih nihajev. 

Nastane gibanje, ki se širi v obliki valov, ti pa se odbijajo tudi med seboj. 

»Potresni valovi se začno širiti z majhnega prostora, v katerem se v zelo kratkem času sprosti ogromna energija,« pojasni Vidovič. 

Preprosto, potres nastane zaradi premikanja zemeljskih plošč, nastane pa lahko iz več razlogov. 

Shematski prikaz potresne opazovalnice. (Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje/M. Gostinčar)

Na katerem delu države je potresna nevarnost največja?

Na območju severovzhodne Slovenije je potresna dejavnost sicer manjša kot v drugih delih Slovenije, vendar so tudi tam v preteklosti že nastali podobno močni potresi.

Največja potresna nevarnost je na območju na skrajnem zahodnem delu Slovenije, kar je posledica velike potresne aktivnosti v Furlaniji.

Večja potresna nevarnost v zahodni Sloveniji sovpada z najpomembnejšimi dinarskimi prelomi in z najmočnejšimi zabeleženim zgodovinskim potresom v Sloveniji, v vzhodnem delu Slovenije pa okrog Brežic.

Potresne nevarnosti je znatna tudi v osrednjem delu Slovenije ter v pasu od severozahoda do jugovzhoda.

V vzhodni Sloveniji je potresna nevarnost manjša od preostale Slovenije, močni potresi so tam redkejši, so za Ljubljanainfo povedali na agenciji za okolje.

Pogled na potresno opazovalnico Možjanca (Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje)

Kako se pred uničujočimi potresi učinkovito zaščitite?

»Edina učinkovita zaščita pred potresi je potresno odporna gradnja in upoštevanje navodil Uprave za zaščito in reševanje o ukrepih pred, med in po potresu,« poudarjajo strokovnjaki.

Velikonočni potres v Ljubljani

Med najbolj odmevnimi potresi v prestolnici je rušilni potres, ki se je zgodil 14. aprila 1895, nekaj minut čez 20. uro.

Ljubljana je imela takrat okoli 31.000 prebivalcev, ki so živeli v približno 1400 zgradbah.

Pod ruševinami naj bi umrlo sedem ljudi, v Vodicah pa je zasulo tri otroke. Smrtne poškodbe so večinoma povzročili odpadli deli dimnikov in strešnikov, nekatere pa so zasuli podrti stropi. Nekaj jih je umrlo med reševanjem.

Glavnemu sunku je v naslednjih desetih dneh sledilo več kot 100 popotresov, ki so prebivalce še bolj begali, je zapisano na spletni strani agencije za okolje.

Zakaj se območje Slovenije v zadnjem letu tako pogosto trese?

Poznavalec potresov Marko Vidovič smatra, da šibki potresi, ki jih v zadnjih tednih čutimo v Sloveniji, predvsem na Štajerskem, v Pomurju in Prlekiji, pripadajo popotresnim sunkom iz potresa, ki je močno prizadel območje Petrinje na Hrvaškem

Četudi je do potresa na območju Petrinje prišlo pred letom dni, pa Vidovič dodaja, da se je takrat sprostilo ogromno energije, kar vpliva na premikanje tektonskih plošč na celotnem območju. 

Ste vedeli, da lahko potres slišite? 

Pa ne le, ko trese mize in omare. Potres lahko slišite tako, kot ga zazna potresna opazovalnica. 

Tudi Vidovičeva opazovalnica v Slatini v Cirkulanah lahko pridobi zvok potresa. Poznavalec potresov pojasni, da je zvok potresa pridobljen s pomočjo računalniške in programske opreme. 

»Ko pride do potresnega sunka, se celotni graf potresa posname in s pomočjo programske opreme dobimo ton, ki je nastal ob potresnem sunku,« pove.

Starejše novice